Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fortykket hud på stortå

Spørsmål

Har i flere mnd hatt et punkt oppå den ene stortåen som har vært veldig tørt, og det virker som huden er tykkere. De siste ukene virker det som det tørre, ru området har blitt større i omkrets og det sprekker opp så det blør når jeg bøyer tåleddet. Det er også litt mørkere i farge enn omkringliggende hud. Det klør noen ganger litt, men det kom først etter det sprakk opp og ble sår. Jeg har prøvd å smøre med vanlige fuktighetskremer, prøvd å la det tørke ut, og også prøvd å smurt med elocon som jeg bruker på eksem (eksemet som jeg ofte har på lår og underarmer har forøvrig vært borte i et par mnd nå). Har også prøvd å skrape av litt av den tykke huden etter å ha bløtt opp, men da blir det sår, så danner den tykke huden seg kort tid etter igjen.
Det er ingen sko jeg bruker som legger trykk spesifikt på dette området, og jeg skifter sko ofte i jobbsammenheng.
Jeg ska såklart la legen min se på dette neste gang jeg skal dit, men hadde vært fint å få en indikasjon på hva det kan være før det.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. De to vanligste årsakene til dette er:

1. Knuckle pads: Se link under for mer informasjon. Det er en ufarlig fortykkelse av huden som typisk oppstår på bakside av tær og fingre. Kortisonkremer som elocon hjelper lite. Mest brukt er kremer som Locobase LPL, salisylsyre eller propylenglykol som løser opp fortykket hud. En kan også forsøke å ta på et duoderm plaster. Det kan sitte på en 2-3 ukers tid.

https://www.dermnetnz.org/topics/knuckle-pads

2. Vorter er en vanlig årsak til fortykket hud i dette området. Hvis man skraper bort det øverste hudlaget, vil en ofte se små røde prikker i midten av en vorte. Behandles med vortemiddel eller frysebehandling.

Se på linkene over, og følg gjerne rådene. Legen din kan se på det neste gang du er der. Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-