Forfrysning?

Spørsmål

Hei, jeg har et spørsmål om kuldeskader i ansiktet.
I helga var jeg på hyttetur hvor jeg gikk to lange dagsetapper på ski og det var noen minus og litt vind. Haken min ble veldig kald selv om den var godt beskyttet av buff, hals og jakke. I bilen på vei hjem ble den ildrød og jeg opplevde en voldsom svie. I dagene etterpå ble huden først plastikkaktig før det øverste laget flasset av. Jeg har nå fått et svakt vablete utslett og haken føles både kald og varm samtidig. Hudområdet er også rødt og ømt og det svir veldig når jeg smører med fuktighetskrem.

Dette har skjedd flere ganger på tur og jeg begynner å bli bekymret ettersom det nå ikke skal mer enn noen minusgrader og litt vind til før jeg får problemer med haken. Jeg er usikker på om det kan kalles en forfrysning i og med at hudområdet ikke har vært hvitt og voksaktig eller blålig mens jeg har vært ute. Jeg forsøker alltid å dekke haken godt til og unngå at hudområdet blir fuktig. Dersom jeg har på fuktighetskrem eller solkrem tar jeg den alltid på i god tid før jeg går ut for at evt vanninnhold skal trekke godt inn og ikke være en kilde til forfrysning. Jeg er erfaren med friluftsliv i kaldt vær og mine turkamerater forstår heller ikke helt hvorfor dette oppstår.
Er det noe annet jeg kan gjøre? Finnes det noen salve jeg bør smøre på under eller etter slike turer? Jeg har også sett at det finnes såkalt frost tape som man kan tape på ansiktet på utsatte steder for å unngå frostskader. Er dette å anbefale?
Håper du kan hjelpe meg :)

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Huden din har nok reagert litt på kulden, men du vil ikke ha gjort noen skade med dette.

2. Bruk av en kuldekrem er ikke nødvendig. En bør ta på en tynn solkrem, ca. 30 minutter før man går ut. Den skal ha tørket helt, før man går ut i kulden. En kuldekrem betyr i prinsipp en krem med lavt vanninnhold. Som da ha mindre sjans for å fryse. Studier har ikke vist noen beskyttende effekt av det, heller tvert imot.

3. De ter ingen salve eller krem du trenger. Hvis du er ute i kulden, er det beste å ikke bruke noen ting. Beste måten å beskytte seg mot kulden er med klær.

Ikke tenk på kremer, men tenk på klær som beskytter huden mot kulden. Håper svaret var til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-