Forandringer på penishodet

Spørsmål

Hei Jeg har fått et slags utslett på glansen av penis. Det ser ut som veldig små hvite prikker/utvekster. Disse blir mest synlige når penisen er erigrert. Jeg så antydninger til disse for ca 5-6 måneder siden og siden den gang har de blitt flere og mer synlige. Hva kan dette være? Er det noe jeg bør være bekymret for? Jeg var hos legen for litt over en måned siden og testet for meg for klamydia og gonoré. Vegge testene var negative. Legen mente også at dette var normale hudforandringer. Men jeg er redd for at han tok feil og at det kan være kjønnsvorter evt en annen kjønnssykdom. Har hatt ubeskyttet sex ved et par anledninger de siste seks månedene. Har ellers ingen plager.

Mann 29

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Av og til er det enkelt å stille en sikker diagnose ved hjelp av tilsendte bilder, men ikke alltid. Her gjelder det siste. Bildene viser små, hvitlige, lett opphøyede formasjoner på penishodet med varierende tetthet. Mange sender inn bilder som man med sikkerhet kan si er det som kalles spiculae glandis, dvs. helt normale forhornede talgkjertelstrukturer, det er nok det legen din mente at dette er og det kan det være. Vanligvis begynner de å komme rundt puberteten i takt med den øvrige kjønnsmodningen og sitter som oftest med forholdsvis stor tetthet i den ringformede strukturen som begrenser penishodet baktil. De kommer veldig gradvis og man legger vanligvis ikke merke til dem før man altså på et tidspunkt plutselig ser dem.


I tillegg har vi minst to andre tilstander som kan ligne litt på de forhornede talgkjertlene og det ene kalles for Fordyces spots. De kan forekomme flere steder på kroppen, spesielt på leppen og da også på glans penis. De består av små telgkjertler som kan heve seg ørlihte over hudens plan og har omtrent samme fargesjattering som huden eller en tanke grålig. De regnes som normale. En annen type kalles pearly penis papules som betyr noe sånt som perlelignende palper eller forhøyninger på penis;- disse kan være bittesmå og nesten usynlige til noe større, og tilstedeværelsen av dem regnes også som normalt. 


Som det fremgår er det å differensiere mellom disse ikke helt enkelt og derfor, siden du altså lurer på dette bør du nok bestille time hos en spesialist i hudsykdommer som kan snakke med deg og se nærmere på det du har i et dermatoskop, det er et lite instrument som forstørrer forandringer på huden. Du nevner vorter, vi har to slag av dem, condylomer eller HPV-betingede vorter, og molluscum contagiosum, som er små vorter som er fremkalt av et annet virus, et pox-virus. Det du har ligner ikke på noen av dem, så langt jeg kan bedømme med det forbehold at noen sikker diagnose via de tilsendte bilder er vanskelig, som det fremgår.  


 I alle fall er dette ikke farlig på noen måte og det er ingen mistanke til annen type seksuelt overførbar sykdom. Du kan trygt kan avvente konsultsjonen hos dermatolog.  

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn