Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Forandringer lokalisert til glans penis

Spørsmål

Hei, jeg er en 29 år gammel mann som studerer medisin i utlandet. Ingen kjente sykdommer, ingen familiær sykdomshistorikk, røyker ikke. For ca 3 måneder siden oppdaget jeg en form for balanitt. Glans er lettere irritert, særlig perifert (fra corona og ca 1 cm i retning urinrørsåpningen). Jeg vil beskrive det som fordypninger/sulci, nesten som "svømmehud"(Bilde 1 og 2). Det er også en markant økning i smegma produksjon, særlig i området rundt frenulum under glans penis. Det klør, og kan fjernes med fingrene(bilde 4). Konsistens er som smøreost, og det lukter vondt. Jeg har ingen endringer i urinering, ingen smerter ved urinering, og ingen utflod. Jeg har ingen systemiske symptomer. Jeg har ikke hatt ubeskyttet sex på godt over ett år. Jeg dusjer og vasker meg hver dag. Jeg tenkte at dette måtte være en vanlig candida infeksjon, og ca en uke etter oppdagelsen prøvde jeg Canesten i 2 uker, uten effekt. Milde plager (kløing, estetisk) sammenfallende med korona-situasjonen (lockdown og redusert tilbud) har gjort at jeg har gått med dette i ca 3 måneder. For ca 3 uker siden oppdaget jeg at i området med mest smegma produksjon (nært frenulum), har dannet seg en rund depresjon i huden(Bilde 3 og 4). Den er kanskje 1-2 mm dyp. Bilde vedlagt. Jeg oppsøkte en allmennlege for å få hans syn på saken, og vi tok en blodprøve for å ekskludere diabetes. FPG var 4,4 mmol/L, så det var det ikke. Han henviste meg videre til en dermatolog, men der er ventetiden 11 uker, og da er jeg uansett tilbake i Norge. Jeg er bekymret for at dette kan være noe annet, autoimmun eller verre. Jeg syns selv at jeg har veldig mye, og litt trang forhud, og håper at dette er forårsakende. Jeg er innforstått med online-konsultasjoners begrensninger, men håper du kan gi meg råd for hvordan jeg bør ta dette videre. Haster det? Finnes det andre salver jeg kan prøve?

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt hvor du til å begynne med skriver at du har fått en eller annen form for balanitt. En balanitt er en inflammasjon lokalisert til hudoverflaten på glans og tilgrensende indre blad av forhuden, noe som dette således ikke ligner på. Det finnes en rekke forskjellige balanitter og felles for dem er at hudoverflaten i de aller fleste tilfellene har øket rødme samt ofte andre spesifikke forandringer. Candida albicans er en av dem og er ikke så ofte sett hos menn;- de som får det lever ofte sammen med en kvinne med kronisk vulvovaginitt fremkalt av gjærsoppen. Likeledes kan det, som du skriver av og til assosieres med diabetes. 


Det som foreligger her synes mer som et noe dypere hudrelieff lokalisert til den bakre delen av glans, noe som vises på de første to bildene. Bedømt ut fra bildene alene  representerer dette ingen balanitt, muligens forsvinner furene ved ereksjon ? Du spør videre om smegmaproduksjon som du opplever som kraftig. Denne kan variere med mange forhold, særlig hos yngre menn. Disse er ikke så nøyaktig spesifisert, men har nok både med indresekresjonen og klimatiske forhold å gjøre, men attribueres sjelden eller aldri til noe spesifikt sykdommelig hos mannen. Det vanlige rådet man ofte gir er, som du skriver, ved behov å fjerne igjensittende smegma med fingrene og skylle penis flere ganger daglig med lunkent rennende vann uten å bruke såpe, som i regionen kan virke irriterende. Du nevner at smegmaproduksjonen medfører plager så som lukt og kløe. Slik er det nok for de fleste menn, men særlig ofte tas nok ikke dette frem i samtale med andre menn. Du kan prøve en ikke så konsistent parfymefri fuktighetskrem eller lotion etterat du har skylt med vann et par ganger daglig hvis dette fortsetter.  


De neste to bildene synes, som du skriver å vise en type fold nær frenulum på penis underside. For meg er det uklart om dette representerer noe sykdommelig som bør behandles eller, noe som kanskje er mer sannsynlig, en anatomisk variant som du muligens alltid har hatt, men ikke bemerket idet den sitter slik til at du vanligvis ikke vil se den. Du mener imidlertid at den kan ha oppstått i løpet av de siste tre måneder. Bortett fra det helt normale talgkjertelrelieff synes det ikke som hudoverflaten er forandret på noen måte som skulle tyde på, som nevnt, balanitt eller annen form for sykdommelig prosess, men jeg er forsåvidt enig i at du lar en dermatolog, eventuelt en urolog se på dette og bedømme hva det representerer.   

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-