Føflekkreft

Spørsmål

Jeg er en mann på 45 år som lurer på følgende: Jeg hadde en flekk på benet som for 11 år siden ble undersøkt av hudlege i forbindelse med at jeg sjekket andre føflekker. Hudlegen, som hadde lang erfaring sa at dette var "en annen type flekk", altså ikke føflekk, selv om den var brun, litt uregelmessig i fargen, og flat. Jeg tegnet omriss av den og har hatt liggende i en skuff. Ti år senere endret den farge til mørkere, men like flat. Jeg gikk da til en føflekk-spesialist, tilknyttet en føflekk-klinikk. Denne legen hadde en annen spesialitet enn hudlege "i bunnen". Denne legen sa at flekken kunne se iøynefallende ut, men at det var en slags "blandingsflekk" som kunne forandre farge, uten at det var farlig. Jeg slo meg til ro med det, og det tok 15 måneder før jeg nærmest tilfeldig fikk den fjernet, fordi jeg var hos legen for noe annet. Jeg synes da den hadde forandret seg litt mer på den ene kanten. Prøvesvaret var malignt melanom av superfisiell spredningstype, 0,5 mm dyp. Jeg har nå oppfølging av hudlege fremover noen år. Jeg er selvsagt glad for at forandringen ikke var enda dypere, men hudlegen kritiserte føflekkspesialistens (som ikke hadde spesialitet som hudlege) vurdering 15 måneder før den ble fjernet. Jeg har blitt gående å tenke endel på dette. Det tar jo ofte lang tid å få time hos hudlege, men hadde jeg valgt å vente på det, kunne den kanskje vært fjernet et år tidligere, da den forandret seg første gang. Jeg har også lurt på om hele flekken var et melanom også 11 år tilbake, og at den "ekte hudlegen" den gang feiltolket det til en "annen type flekk", som han sa. Hva slags flekk kunne det vært opprinnelig ? Var det litt føflekkvev der som vokste innover i den andre type flekk og overtok ? På prøvesvaret stod det at flekken var ujevnt pigmentert med "lett atypisk junctional komponent på den ene siden", sier det noe om hva slags flekk det evt. opprinnelig var, tror du ? Jeg er en litt grunnende type, og tenker på om jeg kunne gjort noe annerledes..?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Det er en lang rekke type «brune» flekker man kan få i huden. De fleste er godartede, og vanligst på legg er godartede føflekker, seboreiske keratoser (talgvorter), dermatofibromer og leverflekker. Den opprinnelige flekken du beskriver for 11 år siden kan vanskelig ha vært noe ondartet, når man tar tiden i betraktning.

2. Jeg skjønner du har fått diagnosen malignt melanom. Melanomer kan utvikle seg fra tidligere godartede føflekker, eller oppstå som en ny hudforandring.

3. En junctional nevus er en normal godartet føflekk. På bakgrunn av svaret, er det vel mulig dette var en slik type som har utviklet seg videre til å bli ondartet. Dette blir dog kun spekulasjon.

Jeg skjønner man blir sittende med slike spørsmål. Det er fint i dag å høre at det er tatt bort, og at den var tynn. Du vil nok aldri få helt sikre svar på historikken. Snakk igjennom dette igjen med hudlegen som følger deg. Skriv gjerne ned spørsmålene igjen, så vil man forsøke å gi best mulige svar på disse. Du skal følges opp videre fast av hudlege, etter gjeldende retningslinjer.

Håper svaret var til hjelp!