Føflekker og ABCDE-regelen

Spørsmål

Hei, Jeg lurte på hva sjansen er sånn ca for at en føflekk er ondartet når den har ujevne grenser. Har vært til lege et par ganger for å sjekke føflekker og det er aldri noe galt, men så finner jeg en ny en også matcher den noen av kjennetegnene for ondartede føflekker også blir jeg engstelig igjen. Skal til lege om et par uker for noe annet og tenkte å nevne denne også, selv om jeg nesten blir flau over hvor mye jeg bekymrer meg over føflekker. Akkurat nå greier jeg bare ikke å tenke på noe særlig annet, så tenkte å prøve å få (forhåpentligvis) beroliget meg selv litt ved å spørre.

Kvinne 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Er en i tvil om en føflekk, er det veldig korrekt å heller oppsøke lege en gang "for mye" enn en gang for lite. Jeg har sett på bildet av føflekken du lurer på her, og ser at den er assymetrisk, ujevnt pigmentert og litt uskarpt avgrenset.  Det er noen av kriteriene for mulig føflekk-kreft. Vi anbefaler gjerne ABCDE-regelen når det gjelder vurderinger av føflekker:


A - Assymetri

B- Border (avgrensing, utklart avgrenset)

C - Color (ujevn pigmentering, mørkere flekker)

D - Diameter over 6 mm bør vekke mistanke

E - Elevasjon - hvis den står opp fra overflaten, vokser seg tykkere


Blødninger er også et tegn man skal være observant på.

Her kan du lese mer om temaet:

https://kreftforeningen.no/om-kreft/a-oppdage-kreft-tidlig/sjekk-foflekkene-dine/


Det du spør om, er "hvor stor sjanse" det er for at en føflekk kan være kreft om den har uklare grenser. Jeg skjønner naturligvis godt hva du spør om, og at du spør for å bli beroliget, men spørsmålet er nok litt "feil". For det kan og skal ikke tallfestes, og om det hadde fantes et prosenttalls sjanse å gi deg, så ville jo det tallet vært basert på statistikk, og ikke et svar i det hele tatt på om din føflekk er ondartet eller ikke.  Det skal og kan kun vurderes individuelt i hvert enkelt tilfelle, og har man som lege den minste mistanke om at en føflekk kan representere kreft, skal føflekken fjernes kirurgisk, og sendes til histologi (vevsundersøkelse) for å se om den er ondartet eller ikke.


Din føflekk her er det riktig å gå til lege for å få vurdert, jfr kriteriene ovenfor, men jeg sier dermed på ingen måte at jeg "tror" at det er kreft, ikke minst fordi det ikke er noe en skal tro noe som helst om, men vite.


Håper det var grei informasjon. Lykke til.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn