Føflekk

Spørsmål

Hei!

Jeg er en 38 år gammel kvinne, som har noen spm ang føflekkreft. Jeg viser i beskrivelsen min til utdrag fra min journal.

Som 8-åring fikk jeg fjernet en føflekk som inneholdt "en godartet sammensatt nævuscelletumor". I journalen er beskrevet: "På overflaten sitter en middels velavgrenset regelmessig tumor 0,4 cm lang.....I tillegg sees en regelmessig moderat fremtredende grenselagsaktivitet"

6 år senere, som 12-åring, fjernet jeg en ny føflekk, der biopsisvar viste dysplasi. Diagnosen var " Nævus med atypisk grenselagsaktivitet (dysplastisk nævus), frie reseksjonsrender. intet tegn til infiltrasjon i epidermis.I dermis sees en benign intradermal nævuscellekomponent i tillegg til ødem og en moderat lymfocyttkonsentrasjon".

Jeg ble så utredet hos hudlege mtp dysplastisk syndrom. Konklusjonen etter denne konsultasjonen var "Ingen av pas`s små føflekker gir mistanke om malignitet." Det nevnes ikke noe mer i journalen ang mulig dysplastisk syndrom. Etter dette ble jeg fulgt opp av hudlege med årlige kontroller frem til ca 18-års alder, med den begrunnelse at det tidligere var påvist dysplasi. På kontrollene beskrives " et fredelig bilde, intet spesielt øket antall føflekker, men har litt lys hudtype."

Etter dette har jeg ikke vært til kontroll, og har selv ikke lagt merke til noe suspekt med mine føflekker.

Spørsmålene min er:

Er dette et tilbakelagt kapittel, som jeg ikke behøver tenke mere på, eller er jeg spesielt utsatt for føflekkreft og burde kontrollere føflekkene hos lege/hudlege regelmessig?

Er dette arvelig, slik at mine barn kan være utsatt, og burde de isåfall kontrolleres regelmessig? (de er mellom 3 og 14 år gamle) Vet det er sjelden med føflekkreft hos barn, men jeg var som sagt ikke mer enn 12 år selv da en suspekt føflekk ble oppdaget.

Bør jeg be om henvisning til hudlege?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Som du sikkert skjønner er det vanskelig her å gi sikre svar, uten å ha sett deg. Prøver så godt jeg kan svare på spørsmålene dine under, og svarene blir her på generelt grunnlag.

En godartet sammensatt nevus fra tidligere prøve er helt normal og ufarlig. En dysplastisk nevus vil si en føflekk som ved undersøkelse og under mikroskop ser litt «uryddig» ut. Det er altså ikke sett kreft, men at det er enkelte ujevne trekk histologisk. De anses da ikke ondartede, og er ferdigbehandlet når de er ferdig med fri kant.

Basert på svaret over vil man naturlig sett ta en sjekk av hele huden slik du har gjort i etterkant av prøvesvar. Normalt sett vil en oppfølging avsluttes etter en slik kontroll. Når de sjekket deg årlig over tid har du fått veldig god oppfølging. Slik situasjonen er i dag vil de fleste anbefales å ta kontakt hvis noe endrer seg i huden. Altså lære seg ABCDE regelen og følge med huden. En bør også være ekstra nøye med solbeskyttelse.

Dysplastisk nevus syndrom du nevner er veldig sjeldent. Her må man oppfylle mange kriterier som inkluderer flere dysplastiske føflekker, stort antall føflekker og som regel en familiær disposisjon. En enkeltstående dysplastisk nevus er relativt vanlig, ikke tilstrekkelig for noen slik diagnose, og vil ikke hentyde noe arvelig.

For å gå igjennom tidligere prøvesvar på legetime, og ta en sjekk av deg og barna, forslår jeg du gjør det en gang hos din egen lege. Skulle det være noen usikkerhet rundt noen føflekker her henvises du videre.

Håper svaret var til hjelp!