Føflekk

Spørsmål

Ringte min fastlege ang at jeg synnes jeg hadde en mistenkelig ganske stor føflekk på magen. (jeg er en dame på 46år).Påpekte også at jeg var urolig pga min bror hadde fått påvist føflekk-kreft like før.(kun 0,4 mm dybde, ikke spredning).Almenlegen min så på føflekken og jeg fikk ikke time før om 6 uker,enda jeg purret flere gang for å få tidligere.(hun trodde mest sannsynlig det ikke var noe) Føflekken var stor ,ganske mørkebrun,ikke noe særlig uregelmessig(ikke helt rund heller da,med en lite lysere tupp/forhøydning som en vorte i midten).Ikke kløe el. Den ble fjernet og nå har jeg ventet på svar fra patolgen (PÅ st.olav) i over 5 uker. jeg er sykepleier,eneforsørger og rett og slett livredd for det er noe alvorlig. Legen sendte tydeligvis ikke den inn som noen hastesak,siden det tar så lang tid. Kan jeg/legen purre på patologen? jeg er nesten så engstelig nå at jeg har lyst å stoppe hele undersøkelsen,eller be legen la være å si hvis det er noe helt galt.(hører med til historien at min mor og far begge døde av tarmkreft i 60årsalderen.)Hva skal jeg gjøre videre nå? Hvor lang tid tar det før en ondartet føflekk til å spre seg,flere år eller mindre tid? Hvilke føflekker sprer seg egentlig? Vil alle ondartete føflekker spre seg med tid og stunder?? jeg må si at jeg angrer at jeg satte igang hele dette. hadde nesten vært bedre å være "lykkelig"uvitende. Er det tilatt at jeg gir legen beskjed om å ikke fortelle meg resultatet hvis det er ille,eller har ikke legen lov til det?Eller ringe patologen og stoppe undersøkelsen)(Når man er alenemor så er man redd for hva som skjer med barnet sitt,hvis man selv blir syk,når ingen andre kan stiller opp). Ble et rotete brev. Må nevne at jeg har mange føflekker. Min bror er mer rødhåret og har lysere hud enn meg.Hvor mange av tilfellene med føflekk-kreft har allerede spredd seg når de ble oppdaget? Og er det da behandlingsmuligheter? Hilsen en VELDIG engstelig kvinne og mor.

Kvinne, 46 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du har altså tatt bort en føflekk på magen. Du har ventet nå 5 uker på svar. Du har hatt en bror som har hatt føflekk kreft, og da blir man naturligvis litt ekstra bekymret. Svarer på spørsmålene dine under.

1. Det jeg vil tilråde deg å gjøre er å ringe legen din og purre på svaret. Din lege kan ringe til patologen, og da vil de vanligvis få raskt svar tilbake.

2. Spørsmålet ditt om føflekk og spredning er vanskelig å gi noe svar på, da det er så forskjellig fra person til person. Hos de fleste vil de holde seg kun til huden over flere måneder før de sprer seg (og noen tilfeller år). Det er flere ulike typer føflekk kreft hvorav noen ikke sprer seg på lang tid, og andre kan spre seg tidligere.

Jeg synes ikke du skal angre på at du sjekket ut dette. Jeg merker at du engster deg. Tilrådningen min vil være at du ikke tenker "worst case" da de aller fleste føflekker som fjernes er godartede. Hvis man reagerer på en føflekk er det alltid lurt å få disse undersøkt, så her har du gjort alt rett. Jeg foreslår som sagt at du purrer på svaret via din lege, da det verste ofte er å gå og vente på svar. Legen vil fortelle deg svaret når han får det, og det er jo i din interesse også at du får denne informasjonen. Det er også viktig å huske at det store flertall som har føflekk kreft også blir friske. Ved føflekk kreft er behandlingen man trenger i de fleste tilfeller kun å fjerne mer hud rundt området, og følges med kontroller hos hudlege.

Håper svaret var til nytte for deg.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-