Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Flassing på penishodet og innsnevring av forhuden

Spørsmål

Har siste 2 månedene hatt veldig tørt, flassende forhud og penishode, samt at det har oppstått et trangt "belte" rundt foruden som har sprukket i rifet på et par millimeter. Hatt påvist sopp tidligere og prøvd 14dager med canesten og 14 dager med daktakort uten resultat. Prøvde brulidin krem et par dager siden, og forhuden er ikke like trang å sår. Men tørrheten og flassingen fortsetter. Hva kan dette være?

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har brukt antisoppkremer uten særlig effekt, noe som vanligvis skyldes at det ikke forligger noen gjærsoppinfeksjon, det er heller ikke spesielt vanlig medmindre man lever sammen med kvinne som har kronisk gjærsopp i vagina. Det er ikke lett å si noe sikkert om flassingen på penishodet ditt;- jeg forstår at du setter den i sammenheng med innsnevringen av forhuden, som altså oppsto på samme tid omtrent. Parafimose er en tilstand som kan oppstå hvis det blir vanskelig å trekke forhuden over penishodet, dette kan ha flere årsaker og kan av og til nødvendiggjøre et lett kirurgisk inngrep for å løsne litt på innsnevringen, det er en urologisk oppgave. Årsaken til parafimose er ikke alltid like tydelig;- det kan være spesifikk hudsykdom eller det kan være infeksjon samt også andre tilstander som kan forårsake slik innsnevring. Ut fra bildet er det vanskelig å si noe sikkert om innsnevringen da bildet ikke viser den. 


På bildet sees et lett flassende utslett på penishodet uten at det fremkommer noe særlig mer som kan forklare tilstanden. Mange tilstander kan forårsake en slik hudreaksjon hvorav de vanligste er kontakteczem, atopisk eczem eller annen type eczem;- mange kan da ha et flassende utslett også andre steder på kroppen. Det kan i sjeldnere tilfelle være andre, mer spesifikke hudtilstander som utløser en slik flassing. 


Et godt råd vil i første omgang være å unngå kontakt med såpe eller andre rensemidler. Forsiktig skylling med lunkent vann av området et par ganger daglig kan ha god effekt sammen med etterfølgende smøring av området med en fuktighetskrem som f. eks. apobase krem, som fås kjøpt reseptfritt på apoteket. Hvis ikke dette fører frem bør du la en hudlege se på deg og vurdere hva som kan gjøres for at du skal bli kvitt dette. Lykke til og god bedring !