Fine linjer og rynker

Spørsmål

Hei.

Siste året har jeg fått(eller begynt å legge merke til) lite pene linjer rundt munnen og haken spesielt. Også en del porer på huden i ansiktet. Jeg har egentlig lite rynker i pannen og lite smilerynker, så jeg ble litt overrasket når jeg fikk denne plutselige "kollapsen" rundt munnområdet. Ikke røyker jeg heller. Jeg fikk greie på at jeg har kommet i tidlig overgangsalder, til tross for at jeg ble lett gravid 3 ganger siste 6 årene. Legene skjønner ikke helt hva som har skjedd med meg. Hormonproblemene mine blir nå regulert med plaster, men jeg har lurt på om dette har vært årsak til mine hudforandringer med linjer og mer tydelige porer? Vil det da kunne bedre seg litt med tilskudd av kjønnshormoner?

Har gjort følgende hittil: Tatt restylane vital for å fylle litt hyaluronsyre på de verste områdene. Prøvd nattkrem 3-4 mnd med 10% glykolsyre. Det har ikke hatt noen spesiell effekt(bittelitt flassing). Startet for 5 dager siden på Airol a-vitaminsyrekrem. Smurt hver kveld siste kveldene, men ikke merket rødhet eller flassing enda. Når vil det komme? Smører med solfaktor 20 på dagtid. Er det høy nok faktor? Har du tips til dagkrem med faktor som ikke gjør huden så blank? Kan a-vitaminsyre kremen ha effekt på både rynkene rundt munnen og haken, samt porene som har blitt mer tydelige? Burde jeg kanskje ikke smøre meg hver kveld med a-vitaminsyre? Har hatt tander og sensitiv hud hele livet, så er litt overrasket over at jeg ikke svir og flasser allerede.

Kan a-vitaminsyre krem brukes på sommerstid, eller burde en ta en pause i behandlingen p.g.a. mer sol?

Det ble litt mange spørsmål her, men jeg syns ting har skjedd så brått at det stresser meg mye. Kjenner ikke igjen huden min i forhold til det den var for 2 år siden. Skjønner at vi alle blir eldre, men vil jo ikke at ting skal skje så brått.

Har du tips til annen krem som er like effektiv som Airol, kan du gjerne gi meg tips om det.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Fine linjer og rynker i munn har flere årsaker. Første er relatert til huden hvor det typisk dannes fine linjer i starten, og dypere med tid. Linjer rundt munn er også relatert til underliggende muskulære bevegelser. Tredje er tap av volum under huden. Behandling for problemene over er forskjellig og må vurderes individuelt

2. Hormonendringene du beskriver er nok ikke hovedårsaken, men kan være en medvirkende faktor. Kanskje mest i forhold til huden. Hvis det er tilfelle vil man forvente det normaliserer seg med substitusjonsbehandling.

3. Hyaluronsyre filler er et alternativ for å tilføre substans i områder med volumtap.

4. For huden er A-vitaminsyre som i Airol best dokumentert. Hvor mye man flasser varierer fra person til person. A-vitaminsyre er ikke en ”kur”, men noe man skal brukes fast over tid (se under). I tillegg bør man også bruke solkrem. Hvis du er flink med solbeskyttelse vil man også kunne bruke A-vitaminsyre om sommeren. Det holder med SPF 15 om vinteren, og helst 30 når det er mye sol.

https://www.oslohudlegesenter.no/produkter_new-hudpleie-a-vitaminsyre.html

5. Kremer kan bedre overfladiske fine linjer, men vil ikke løse et volumproblem under huden. Et alternativ her er CO2 fraksjonert laser.

6. Botox er førstevalg ved rynker i øvre halvdel av ansiktet. Det egner seg sjelden til bruk for rynker rundt munn.

Oppsøk en lege med kunnskap der du bor. En kan da sette opp en plan som kan følges over lang tid.

Håper svaret var til hjelp!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn