Ett år med herpes

Spørsmål

I nesten et år har jeg vært plaget av et hissig herpes-utbrudd på ene side av munnen. Har gjennomgått en kur med Zovirax-krem, og en periode også prøvd Fucidin-salve, men ingenting hjelper. Min lege sier at det må gå over av seg selv, men ettersom blemmene både klør og væsker seg er det jo svært plagsomt over så lang tid. Kan dere hjelpe? Kan det være noe annet enn herpes?

Relevante sykdommer/medisiner: Herpes-virus

Kvinne, 39 år

Svar

Hei!

Hvis det er herpes du har er sjansen stor for at du stadig smitter deg selv med ny infeksjon, og i dette området er det jo sår hud som er lite motstandsdyktig mot ny runde med infeksjon. Det er svært viktig at du "holder fingrene fra fatet" og ikke piller, klør, slikker, klorer elle rbiter i denne huden, fordi da har infeksjonen en tendens til å spre seg lokalt.

Dessverre er det slik at lokal behandling med Zovirax og liknende er relativt dårlig dokumentert og neppe påvirker infeksjonen. I beste fall kan et anfalls varighet og alvorlighet dempes noe. Fucidin bør ikke brukes med mindre det er snakk om bakteriell infeksjon, behandling med Fucidin kan skape motstandskraft i bakteriene lokalt. Du bør heller bruke Pyrisept salve eller Brulidine krem for å hindre infeksjon med bakterier i tillegg.

I alvorlige tilfeller kan det forsøkes behandling med tabletter med Zovirax, men dette er spesialistarbeid - og brukes nok helst på svært omfattende anfall.

Dessverre er herpesinfeksjon ikke noe vi pr idag kan behandle eller forhindre fremtidige anfall.

Det er helt unormalt å ha en herpesinfeksjon så lenge som du beskriver, ihvertfall hvis anfallet er kontinuerlig. En må derfor vurdere andre diagnoser, men det har sikkert legen din gjort. Det er aller viktigst å tenke på muligheten for hudkreft hvis du har et sår som ikke vil gro, og ansiktet er en ikke sjelden lokalisasjon for slik kreft, ofte av en langsomtvoksende type.

Du bør kanskje snakke med legen din om denne muligheten og eventuelt be om å bli henvist til en hudlege. Det kan være aktuelt å ta en prøve av huden eller innholdet i sår for å slå fast hva diagnosen er.