Etsesår

Spørsmål

Hei!

Har veldig problemer meg etsesår i munnen. De kommer og går med gjevne mellomrom. De siste gangenen har jeg hatt dem på tunge tippen. Dette er veldig plagsomt. Jeg har snakket med lege og tannlege tidligere, men det eneste som er kommet ut av det er at jeg bruker Kenacort - T 0.1% (som ikke virker lengre) og Zendium som er tannkrem uten såpe. Ikke noe ser ut til å virke. Har dere noe tips. Er det noe kroppen min mangler av vitaminer eller mineraler?
Håper på hjelp. Takk.

Medisiner: Kenacort - T 0.1%

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Munnskold er et annet navn for afte eller etsesår. After er smertefulle sår i slimhinnene i munnhulen, ofte på innsiden av underleppen. Nærmere 20% av befolkningen får slike sår en eller flere ganger i løpet av et år. Både barn og voksne kan være plaget av after. Barn i aldersgruppen 10-12 år er hyppig utsatt, og det synes som kvinner oftere får after enn menn.

Sannsynligvis er after en samlebetegnelse for sår som ser like ut, men som kan være forårsaket av ulike faktorer. Forskere arbeider med blant annet følgende faktorer som de mener kan påvirke utviklingen av after.
* Overømfintlighet overfor fødemidler eller annet som puttes i munnen.
* Overømfintlighet overfor enkelte bakterier eller virus
* Hormonell ubalanse
* Ulike sykdommer i mage/tarmregionen
* Sykdom i blodsystemet
* Mangel på enkelte vitaminer eller sporstoffer
* Rifter i slimhinnen som kan utvikles til after
* En autoimmun reaksjon, dvs.. at kroppen reagerer på egne stoffer som naturlig er tilstede i munnhulen og lager en betennelse.

Det virker som utbruddene er hyppigere i stressperioder, i forbindelse med menstruasjonen, i perioder med sykdom og noen hevder å få after i forbindelse med ulike fødemidler som sterkt krydret mat, ulike oster, sure frukter, nøtter, tomater eller skalldyr og annet.

Aftene har som regel en diameter på 3-10 mm og har et gråhvitt belegg i midten med en rød sone rundt. De forekommer oftest på innsiden av underleppen, på tungen og bak i ganen. De starter som regel som en sviende følelse i munnen etterfulgt av en smertefull periode der smertene utløses ved berøring, eller ved inntak av føde. Aftene forsvinner av seg selv innen 7-10 dager.

Fordi man ikke kjenner den eksakte årsaken til after, er det heller ingen behandling som er direkte rettet mot aftene. De fleste mennesker er ikke så plaget at de trenger medikamenter, men hos noen kan utbruddene være svært hyppige og aftene mange. I slike tilfeller kan man ty til kortisonpreparater i form av salve eller spray som fås på resept hos tannlegen. Munnskyllinger med antibiotika har også vært brukt, men aftene skyldes ikke en bakteriell infeksjon, slik at begrunnelsen for denne behandlingen er tvilsom.

Dersom man er hyppig plaget med utbrudd, kan man selv prøve å undersøke om man får after i spesielle situasjoner eller perioder. Man kan f. eks. skrive opp alt man spiser i løpet av en tidsperiode, for så å holde seg borte fra en ting om gangen en tid for å få en pekepinn om dette fødemiddelet påvirker utbruddene.

Såpemidlene i tannkrem kan påvirke utviklingen av after. Forskere tror at denne såpen, kalt natriumlaurylsulfat, bryter ned slimlaget som beskytter slimhinnen mot ugunstig påvirkning. Enkelte har fått redusert utbrudd av after med 70% etter å ha gått bort fra tannkrem med såpemidler.

Noen "kjerringråd" går ut på at man har en mangel på A eller C-vitamin, sink eller silisium, men det eksisterer nok mange andre, etter søk på internett har jeg sett råd om salt i såret (!), brunost, gammelost, nypeekstrakter og mange flere. Dette sier nok om hvor plagsomt slike sår er og hvor mye som er prøvd. Dessverre kjenner jeg ikke til noen tiltak som virker alltid og på alle, og heldigvis går disse sårene over av seg selv.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn