Er jeg kurert for kreften?

Spørsmål

Hei.
Jeg fikk for en uke siden vite at jeg hadde superficial malingt melanom.Den var 12 mm bred og hadde vokst 0,4 mm ned i huden.Jeg har vært og fjernet mere etter at flekken ble fjernet.Det som ble fjernet nå så lovende ut,sa kirurgen.Jeg er likevel engstelig hvorvidt det KAN ha spredd seg noe til andre kroppsdeler.Er det sannsynlig? Er også redd for senere fjernmetastaser,da jeg har forstått det slik at disse kreftcellene er litt immune mot stråling og cellegift uansett hvor i kroppen en metastase oppstår.Er dette sannsynlig, og i hvor mange år framover vil jeg måtte "leve" med kreft?Takk for svar på forhånd.

Sykdommer: Føflekkreft og Bechterews

Kvinne, 34 år

Svar

Hei!

Når legen oppdager et malignt melanom (ondartet føflekkkreft) er det vanlig å fjerne føflekken så raskt som mulig. Man skjærer da bort med god margin for å være sikker på å få med seg alt. Hudbiten undersøkes av patolog i mikroskop, og hvis det ikke er normal hud i ytterkanten av hudbiten må man gjøre nytt ingrep, hvor man tar bort arret/såret og ytterligere god margin.

Det er svært vanskelig å forutsi om det KAN ha spredd seg videre før forandringen ble fjernet. Teoretisk kan det det, og det er faktisk bare tiden som vil vise om du får tilbakefall eller ikke. Heldigvis kan patologen og kirurgen vurdere føflekken nå og se om den har vokst gjennom naturlige barrierer eller ikke.

Hvis kreften er helt overflatisk (og superficial er det samme som overflatisk) kan det meget godt være at du har kommet tidlig nok til operasjon og at du faktisk er kurert. Sjansen for å få hudkreft i løpet av livet er beregnet til rundt 1%.

Du skal gå til jevnlige kontroller hos legen din, jeg regner med at du har fått informasjon om dette.