Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er i tropene, har fått utslett

Spørsmål

Hei Er på Sri Lanka. Temp ute varierer mellom 25 og 30 grader. Luftfuktighet mellom 70 og 80%. Har vært her siden søndag. De siste dagene har jeg fått kraftig utslett på øvre del av ryggen. (Se bilde). De klør og væsker noe. Begynte med blodtrykksmedisin, Amlodipin Sandoz 5 mg x 1, 12. februar. Bruker ellers Nasonex nesespray x 2, Atrovent ved behov, Serovent Diskus x 2 og Omeprazol Bluefish enterokaps ved behov. Med unntak av bt medisin har jeg brukt de andre siste året. Skal jeg kun se ann utslettet eller kan det være en bivirkning av noen av medisinen eller er det varmen? .Litt usikker på om det kan ha startet før jeg reiste. Allmentilstanden ellers er ikke endret.

Mann 60
Svar

Hei. 


Slik jeg vurderer bildet du har vedlagt, og din beskrivelse ovenfor, så tror jeg det er mest sannsynlig at dette er en reaksjon på varmen evt sol / UV. Det er mindre sannsynlig at det er bivirkninger av medisinen, for den startet du jo på før du fikk utslettet. Og et utslett som bivirkning av medisin vil oftest ikke være så lokalisert som det du har, bare et område på ryggen, men oftest mer generelt. Hvis utslettet sprer seg til store deler av kroppen, så kan det tenkes. Men det som er påfallende og interessant her, er at det er øvre del av ryggen, den delen av ryggen som ligger hardest / tettest mot underlaget når man ligger. Korsryggen er jo mer svai, og kommer litt mer opp fra underlaget. Kan du ha ligget på noe i lang tid og svettet mye? Solstoler? Noe du har ligget på som du har reagert på, altså en kontaktallergi? Men jeg tror altså mest på varmeutslett. Evt soleksem, men det er ikke helt typisk lokalisasjon der midt på øvre del av ryggen. Øverst på brystkassen, evt panne, skuldre, dvs de mest solutsatte stedene er mer typisk soleksem.

Det er ikke mulig å stille sikre diagnoser kun via et bilde, for det gir ikke nok informasjon, og jeg skulle også likt å ha visst noe om hvordan det har utviklet seg etter at du skrev til oss; -har det utvidet seg og dekker et større område? Væsker det mer? 

Du sier at det klør, og at det væsker noe. Jeg synes også at jeg kan se små åpne sår etter at du har klødd, kan det stemme? Det er isåfall noe du skal være svært oppmerksom på, for det er svært lett å få infeksjon i sår i tropene, med et helt annet utvalg av bakterier enn her hjemme. Og ikke klø, for under neglene har du alltid masse bakterier, som kan skape hudinfeksjon. 

Jeg tror nok at jeg ville forsøkt å ikke bli så varm, gå med lette, løse skjorter, og samtidig få tak i en kortisonholdig krem, som vil kunne dempe kløe og utslettet også, om det er et varmeutslett. Det er ikke gitt at det virker, for jeg kan som sagt ikke stille noen sikker diagnose via et bilde, men jeg tror jeg ville forsøkt det om jeg var deg. Synes du det hjelper, så fortsetter du med det, og blir det verre, slutter du med den, og vurderer et legebesøk, evt en telefon til fastlegen din for å diskutere det nærmere. Fastlegen din er jo fastlegen din selv om du for øyeblikket ikke oppholder deg på bostedet ditt.


Jeg anbefaler også at du tar allergitabletter hver dag i noen dager. Det kan dempe kløen, evt utslettet også.


Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-