Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Epiduo og graviditet

Spørsmål

Hei
Jeg har et spørsmål angående bruk av bruk av acne-preparatet "Epiduo" og graviditet.
Jeg sliter med uren hud og har gått på en hudgele som heter "Epiduo 0,1 % / 2,5 % gel" i ca fire år. For noen uker siden fant jeg ut at jeg var gravid. Jeg er åtte uker på vei, og har påført kremen i ansiktet ca annenhver dag både før og under hele svangerskapet. Jeg fant nylig ut at det frarådes å bruke dette produktet under svangerskapet, da det kan ha en skadelig virkning på fosterets utvikling. Jeg stoppet med å bruke produktet umiddelbart, men er nå litt bekymret. Kan dette utgjøre en stor risiko for fosteret? Og har du et tips til graviditetsvennlige hudkremer som motvirker uren hud?

Takk for hjelpen.

Mvh
Kvinne, 29 år

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Du har ikke utsatt fosteret for noen skade. Epiduo inneholder benzoylperoksid og adapalene (A-vitamin derivat). Siden A-vitamin tabletter ikke skal brukes under graviditet er noen forsiktig med bruk av dette i kremform. Det er dog ikke dokumentert farlig. Se også svar fra RELIS om dette:

"Ved mild akne, med dominans av papler og pustler er benzolyperoksid førstevalg, gjerne i kombinasjon med adapalen. Ved dominans av komedoner er adapalen førstevalg, og azelainsyre andrevalg, da det tar noe lengre tid før effekt inntrer ved bruk av azelainsyre. Ved graviditet og amming er azelainsyre førstevalg i behandlingen av mild akne.Ved moderat akne er førstevalget kombinasjon av benzoylperoksid (morgen) og adapalen (kveld) eller bruk av kombinasjonspreparat med benzoylperoksid (svakere styrke) og adapalen til kvelden. Også ved moderat akne er azelainsyre andrevalget. Lokalt antibiotikum kaneventuelt legges til ved manglende effekt etter seks til åtte uker. Grunnet resistensutvikling bør det utvises tilbakeholdenhet ved bruk av lokalt antibiotikum i aknebehandlingen (3–6)."

Førstevalg i behandlingen under graviditet vil generelt være kremen finacea som inneholder azealinsyre som er på resept.

Håper svaret var til hjelp!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-