Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Engstelig for føflekker

Spørsmål

Ønsker å få vite litt mer om føflekker som kan være farlige. Kjenner jeg blir veldig usikker og engstelig når jeg leser om symptomer. Vi har vel alle føflekker som kan se litt rare ut. Det jeg lurer på er om en føflekk som ikke har forandret utseende på flere år likevel kan være farlig, med det mener jeg om det kan være kreft i en flekk uten at den forandrer seg videre eller vil den endre seg ? Hvor lang tid tar det når en føflekk endrer seg. Er det snakk om måneder eller år? Er det farlig med føflekker som er svarte og 1-2 mm hvis de ikke forandrer seg? Vil en farlig føflekk alltid ha symptomer som at de klør og blør, endrer farge og fasong når de når et visst stadie. Kan man stort sett være trygg på at en liten føflekk på 2-3 mm ikke er farlig? Mange spørsmål her men jeg er så redd for føflekker og syns det er vanskelig. Jeg fikk sjekket noen føflekker hos hudlege for 1 år siden, ingen har forandret seg etter det, kan jeg slappe av med det selv om jeg syns en ser litt rar ut. Han sa den ikke var farlig men kan han vite det helt sikker? Skal man sjekke nye føflekker som kommer eller er det vanlig med nye. Når slutter man å produsere nye? Føflekker som står litt opp av huden som ikke vokser, klør eller blør men med litt tørr hud på, bør de sjekkes eller er det vorter selv om de er brune? Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Vi har alle føflekker i huden. De dannes i barneårene og opp i voksen alder. Etter hvert som man blir eldre slutter man å utvikle nye føflekker, men får da i stedet aldersvorter og pigmentflekker i huden som skyldes soleksponering. Føflekker representerer oppsamling av pigment i overhuden. Det finnes flere forskjellige typer føflekker. Det er viktig å følge med pigmentforandringer i huden med tanke på utvikling av føflekk kreft. Man kan få føflekkkreft hvor som helst i huden. Hos menn er det vanligst på ryggen, og på kvinner på leggene. Dette er trolig relatert til forskjellige vaner av soling. Lys soltype, mye soling over lang tid, episoder med solbrenthet og noen i familien med føflekkkreft er risikofaktorer som gjør at man bør være ekstra på vakt. I Norge rammes ca. 1000 personer av sykdommen hvert år. Det er den vanligste kreftformen blant menn i gruppen 30-54, og nest vanligste blant kvinner etter brystkreft. Vi bruker ofte ABCDE regelen når vi vurderer føflekker. Dette er en huskeregel for å se etter tegn på ondartede føflekker.

A: Asymmetri. Føflekker som er ujevne i formen.
B: Begrensning (border): Føflekker som er uskarpt avgrenset mot omliggende hud
C: Farge (Color). Ujevn farge. Svarte partier.
D: Diameter: Føflekker større enn 5 millimeter.
E: Utvikling (Evolution). Følg med om føflekken forandrer seg over tid.

Kløe, irritasjon og at man blør fra føflekken er andre varselstegn. Svarer på resten av spørsmålene dine punktvis under.

1. Det jeg lurer på er om en føflekk som ikke har forandret utseende på flere år likevel kan være farlig, med det mener jeg om det kan være kreft i en flekk uten at den forandrer seg videre eller vil den endre seg?

Generelt vil en føflekk som ikke har endret utseende over flere år være helt ufarlig. Føflekk kreft representerer ukontrollert vekst av kreft celler i huden. Første tegn er vanligvis forandring i en eksisterende føflekk eller en ny føflekk man ikke har hatt tidligere. Den har som regel en uvanlig fasong og farge. De aller fleste er flate, men de kan også vokse utover. Hvis du har en føflekk som ser normal ut ifølge ABCDE regelen, og ikke har forandret seg over år, er denne trolig helt ufarlig. Det er allikevel viktig å følge med dem da de kan begynne å forandre seg senere.

2. Hvor lang tid tar det når en føflekk endrer seg. Er det snakk om måneder eller år?

Hvor raskt føflekk kreft utvikler seg varierer. Ofte merker ikke folk dette selv, eller de følger ikke med føflekkene sine. Det kan utvikle seg over måneder. Det er således anbefalt at man tar en sjekk ca. en gang i måneden og ser etter forandringer i huden. Dette er akkurat som man bør sjekke brystene sin regelmessig for brystkreft. Hvis man oppdater føflekk kreft tidlig er det veldig god prognose for behandling.

3. Er det farlig med føflekker som er svarte og 1-2 mm hvis de ikke forandrer seg?

Som du ser av ABCDE regelen er man mest redd for føflekker som er over 5 millimeter. Allikevel bør man følge med små føflekker. Føflekk kreft begynner ofte som 1-2 millimeter forandringer i huden som vokser seg større og endrer farge/form. Vanlige føflekker kan godt være svarte i fargen og i denne størrelsen. Svart farge er absolutt en grunn til å la en hudlege titte på flekkene. Det høres ut som du har gjort dette alt. Man vil da titte på føflekken med et dermatoskop (forstørrelsesglass) og se hvordan pigmentet er fordelt i flekken. Mistenker man farlige forandringer fjerner man da føflekken og sender den inn til undersøkelse.

4. Vil en farlig føflekk alltid ha symptomer som at de klør og blør, endrer farge og fasong når de når et visst stadie. Kan man stort sett være trygg på at en liten føflekk på 2-3 mm ikke er farlig?
I tidlig stadiet kan føflekk kreft være svært vanskelig å oppdage. Det kan være små forandringer i farge og fasong. Etter hvert som de utvikler seg blir forandringene mer uttalte. Ingen lege kan si at en føflekk er ufarlig uten å ha sett den. Størrelse på 2-3 mm gjør sannsynligheten for føflekk kreft liten, men utelukker det ikke. Man kan godt ha føflekk kreft uten at det blør eller klør, også i et sent stadium. En normalfarget og ensfarget føflekk på 2-3 mm uten noen av varselstegnene er stort sett ufarlige.

5. Jeg fikk sjekket noen føflekker hos hudlege for 1 år siden, ingen har forandret seg etter det, kan jeg slappe av med det selv om jeg syns en ser litt rar ut. Han sa den ikke var farlig men kan han vite det helt sikker?

Hvis en hudlege har sett på føflekken din og sier at den ser normal ut bør du slå deg til ro med det. En hudlege har sett tusenvis av føflekker og at du har tatt en slik sjekk er bra og betryggende. Det må påpekes at føflekken din da har sett normal ut på det tidspunktet han/hun har sett den. Det betyr ikke at man skal slutte å følge med føflekken. Den kan jo endre seg. Hvis den gjør det bør man få den undersøkt på nytt. En fin måte å gjøre dette på er å ta et digitalt fotografi av den. Dette er et fint sammenlikningsgrunnlag senere. Blink ut dine uregelmessige føflekker, og følg med disse. Et bra tips!

6. Skal man sjekke nye føflekker som kommer eller er det vanlig med nye. Når slutter man å produsere nye?

Alle nye føflekker bør sjekkes. Det er ikke slik at føflekk kreft kun utvikler seg i gamle føflekker. De kommer faktisk svært ofte fra vanlig hud der man ikke tidligere har hatt noen føflekk. Bortsett fra medfødte varianter av føflekker har vi generelt få føflekker i barnealder. De øker i antall etter hvert som vi blir eldre, og når et maksimum i trettiårene. Deretter har de en tendens til å forsvinne og avblekes med økende alder. Den perioden man produserer flest føflekker er rundt puberteten. Noen har tendens til å danne mer føflekker enn andre. Dette er trolig genetisk bestemt, og sol er en medvirkende faktor gjennom livet. Det finnes som sagt et mange forskjellige typer føflekker. Hvilken type man har varierer fra person til person.

7. Føflekker som står litt opp av huden som ikke vokser, klør eller blør men med litt tørr hud på, bør de sjekkes eller er det vorter selv om de er brune?

Vorter og føflekker er to helt forskjellige ting. Føflekker som står ut av huden kalles dermale eller compound nevi på fagspråket. De er vanlige og stort sett ufarlige. De har ofte et hår som kommer ut av føflekken. Dette er og et betryggende tegn. Vorter er en virusinfeksjon i huden. Legger ved en link der du kan se bilder av føflekker og vorter. De er ganske lette å skille fra hverandre. Litt tørr hud høres ufarlig.

Jeg skjønner du engster deg for føflekkene dine. Hvis dette er noe du går og bekymrer deg over er det alltid lurt å få huden regelmessig kontrollert av en lege. Vi anbefaler at man alltid tar kontakt hvis man merker forandringer i en føflekk som er unormale i henhold til ABCDE regelen. Hvis man ikke har merket forandringer kan man ta en sjekk f.eks annethvert år. Denne sjekken kan godt gjøres hos fastlegen. De er som regel flinke til å se på føflekker. Ser de forandringer de er usikre på henvises du da videre til en hudlege. Husk at solbeskyttelse er det viktigste for å unngå føflekk kreft. Å bli solbrent er den viktigste risikofaktoren.

Legger ved noen linker der du kan lese mer. Håper jeg klarte å svare på noen av spørsmålene dine. Det er ikke mulig å si om en føflekk er farlig eller ikke over internett. Faktum at du har vært til hudlege til vurdering og følger med huden din samt tilegner deg kunnskap om føflekk kreft er veldig bra og betryggende. Fortsett med det.

Legger ved noen linker der du kan lese mer og se bilder. Ønsker deg en god sommer!

http://www.melanoma.com/melanoma_faq.pdf
http://dermnetnz.org/lesions/melanoma.html
http://www.dermnetnz.org/viral/viral-warts.html
http://www.dermnetnz.org/lesions/moles.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-