En sjelden hudsykdom?

Spørsmål

Fått konstatert pityriasis rosea. Virker som en diffus hudssykdom som ingen vet så mye om. Er gravid og bekymret for om dette kan påvirke mitt ufødte barn.

Sykdommer: pityriasis rosea

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Til tross for det vanskelige navnet, er dette ikke en helt sjelden sykdom. Sykdommen består av et utslett, som starter ofte som en stor rosa flekk på ryggen eller magen. Innen en uke eller to vil det dukke opp et stort antall mindre slike flekker over hele kroppen, sjeldnere i ansiktet. Halvparten av pasientene opplever en plagsom kløe, spesielt når de føler seg varme.

Trøtthet og lette muskelsmerter kan også forekomme. Vanligvis går plagene tilbake innen 6-8 uker, men noen har utslettet i mange måneder.

Årsaken til dette utslettet er ukjent og man har ikke funnet sopp som årsak. Utslettet er imidlertid helt ufarlig, selv for deg som er gravid. Det er heller ikke smittsomt.

Legen din eller en hudlege kan vurdere behovet for behandling. Ofte er det nødvendig med kløestillende medikamenter. Lindrende salve/krem kan også lette plagene, men fjerner ikke utslettet raskere.