En liten kul under huden

Spørsmål

Hei.
Jeg har oppdaget en liten kul (på størrelse med en ert) i overgangen mellom rygg og sete på høyre side. Oppdaget den for ca en uke siden. Kulen er like under huden og sitter litt ned i vevet. Selve kulen er ikke vond, men det er litt ømt og har litt "stråle" smerter i området rundt kulen (kulen har ikke endret seg størrelse). Det skal sies at jeg kjenner og trykker på kulen ganske ofte, så muligens er det er det som skaper irritasjoner.. Har vært hos fastlegen og hun mente at denne var ufarlig basert på at den var glatt og bevegelig (og sikker andre vurderinger ut i fra hennes erfaring). Men jeg klarer ikke helt å slå meg til ro og er bekymret. Har lest om hva en slik kul kan være og det som bekymrer meg er at dette er en form for sarkom. Vet at dette er en sjelden sykdom men er bekymret.. Så er mitt spørsmål er om det er grunn for bekymring. Kan denne kulen være sarkom (bløtvevsarkom)? Bør jeg be min fastlege om videre undersøkelse?

Vennlig hilsen kvinne 43

Svar

Hei.

Du har vært hos din lege med en nyoppdaget kul for å få den vurdert. Det var riktig av deg. Legens vurdering var at kulen var ufarlig. Det ble følgelig vurdert ut fra hvordan den var å kjenne på, slik det skal gjøres. Hadde legen vært det minste i tvil, så hadde hun naturligvis henvist deg videre for å få den fjernet og undersøkt. Ingen lege tar noen som helst sjanser når det gjelder slike ting, og fjerner heller hundre kuler for mye, enn akkurat en for liten. Selv ved den minste tvil fjernes kulen, for å være på den sikre siden.

Her kan vi følgelig være helt sikre på at legen kunne gi deg en sikker forklaring og at der ikke forelå tvil. Da er det dette du bør velge å stole på. Fremfor alt finner du ingen sikrere svar ved å lese på nettet om kuler og sarkomer, for det er jo generell informasjon, og ikke en konkret og individuell reell vurdering av din kul, slik kun legen kan gjøre, og ingen nettside.

Hadde du ikke lest om sarkomer, hadde du heller ikke bekymret deg for dette.

En logisk konsekvens av en fornuftig handling som det å la en lege undersøke en kul, er å velge å stole på legens vurdering. Slik er det, for hvis vi ser for oss det motsatte, at du ikke velger å stole på legens vurdering, men heller ønsker å lese videre selv på nettet osv, så kunne du jo egentlig bare latt være å gå til lege, hvis du lar vært å forholde deg til legens vurdering. Du ønsker jo legens vurdering når du går til legen, og det er fordi du tenker at en lege kan slikt. Hadde du ikke tenkt at leger er de rette til å vurdere kuler, så hadde du latt være å gå til lege. Så det at du valgte å gå til legen med denne, betyr implisitt at du tenker at det var et godt valg for å få klarhet i hva dette er, og da skal du holde fast i denne tanken og logikken, og nå velge å stole på legens vurdering her.

Det er ikke vanskelig for en lege å gjenkjenne en godartet kul under huden. Det gjør enhver almennlege flere ganger ukentlig, arbeidslivet igjennom, så det har vi erfaring i, og kunnskaper om.

Hvis jeg var deg, ville jeg nå la være å lese mer om kuler og kreft, for det du da leser, handler ikke om deg og din kul, men er generell informasjon om sykdommer du ikke har. Og det gjør deg bekymret, noe du kan slippe.

Du spør om du bør be din lege om videre undersøkelser. Det synes jeg ikke. Legens jobb og kunnskapsområde er nettopp det å sile ut og å finne ut hvem som trenger videre undersøkelser, og den jobben er gjort, og du slapp dette.

Jeg kan ikke si hva dette er uten å kjenne på kulen, men det klinger jo veldig i retning av en fettkul / lipom, som svært mange av oss har en eller flere av. Det er godartede fettkuler i underhuden, som vi ikke trenger å gjøre noe med, med mindre de blir så store at de tar plass og sjenerer.

La også være å kjenne så mye på den fremover. Den blir irritert, som du selv sier, og i tillegg blir du bekymret av å kjenne på den. Og så får du jo ikke noe mer informasjon om kulen ved å kjenne 100 eller 1000 ganger til. Det er bare repetisjon av det du har kjent, og å trigge bekymringene dine ved å holde fokus på den.

Ha det bra.