Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En liten kul under forhuden på penis

Spørsmål

Hei, Har de siste ukene oppdaget en liten hard, hvit kul under forhuden. Tenkte først at dette kunne være noe tilsvarende sopp da jeg har hatt dette før, men siden jeg ikke har noen andre symptomer som kløe og rødhet, og canesten ikke har hatt en effekt, tviler jeg på dette. Har prøvd å klemme forsiktig på den uten at den gir etter, eller at jeg får smerter av det. Den gir ingen ubehag heller utover at den er kosmetisk forstyrrende. Siden det har gått over en måned siden jeg først oppdaget den og den verken har forsvunnet eller blitt større er jeg litt bekymret. Bruker å få forstørrede lymfeknuter i ny og ne, om dette kan ha en sammenheng? Hilsen mann, 25.

Mann 25
Svar

Hei og takk for brevet ditt samt medsendt bilde. Av og til kan bilder fortelle mye om en diagnose og av og til ikke;- det siste er desverre tilfellet her;- nærbildet av forhuden er forsåvidt skarpt nok, men det jeg antar du mener at du kjenner kommer ikke frem slik at man med ønsket grad av nøyaktighet kan si noe sikkert om hva dette kan være, altså bedømt ut fra bildet. Gjærsoppinfeksjon på penis hos en frisk 25-åring er uvanlig;  det vil i tilfelle fremstå som det som kalles en balanitt og som innebærer, som du sier, at større eller mindre områder av forhuden er hissig røde, ofte ispredd hvitlige forandringer og flassing. Som oftest er det da kommet ved samliv med kvinne som har gjærsopp i skjeden.


Skal man kunne uttale seg om det du spør om er det nok nødvendig at man ikke bare ser forandringen, som jeg antar fremstår som en liten knutelignende kul, men også at man kan kjenne på den og bedømme om den f. eks. beveger seg i forhold til underlaget, hvilken konsistens den har og om det gjør vondt når man klemmer på den. Sannsynligvis kan dette være noe med talgkjertelopphav, bindevevsopphav eller cystisk opphav, det siste vil si av den har en kapsel og kan være på den mykere siden å kjenne på. Lymfeknute er en mulighet også, selv om dette ikke er noe vanlig sted å ha slike. 


Trolig er dette ikke noe farlig, men for å få vite noe mer om hva det kan dreie seg om helt konkret så kommer du ikke utenom å ta dette opp med fastlegen for å høre hva han eller hun kommer til. Er det noen tvil om hvorvidt den bør fjernes f. eks. så er adressen en hudlege. God bedring og lykke til !