En kul på oversiden av stortåen

Spørsmål

Hei, For ca to dager siden la jeg merke til en kul på knokkelen nedenfor stortåa på venstre fot (se bilde som er vedlagt). Noen ganger er den hvit/lysere ut enn resten av foten og noen ganger ser den mer rosa ut (kanskje avhengig av ulik lys..?). Den kjennes ut som fortykket hud (ikke beinhardt, men ikke myk). Jeg har vært mye ute i sola i det siste. Jeg føler ingen smerte der og det er ellers ingen merkbare symptomer eller påvirkning av allmenntilstand. Bør dette undersøkes nærmere? Evt hvor raskt bør jeg komme meg til lege?

Mann 33
Svar

Hei.


Dette ser ihvertfall absolutt ikke ut som noen farlig tilstand. Ved å kjenne på kulen vil det være mye lettere å si hva det er, men ut fra bildet alene å bedømme, kan en tenke på følgende:

1) Et ganglion, seneknute. Det er en liten utposning på senen som ofte kan være fylt med væske eller geleaktig materiale. Om den blir stor og plagsom, tar plass i skoen osv, kan legen din punktere denne og tappe ut innholdet. Du kan selv sjekke denne mulige diagnose nærmere ved å løfte opp stortåen vekk fra bakken, (ikke med hånden, men med muskelkraft) Da ser du tydelig den kraftige senen som ligger på oversiden av tåen. Da kan du kjenne om kulen har tilknytning til senen, evt om den beveger seg sammen med senen når du beveger tåen opp og ned. Gjør den det, så er det meget sannsynlig et slikt ganglion. De er ufarlige, og skal kun behandles dersom de blir plagsomme pga størrelsen. De kan øke i størrelse, og de kan noen ganger forsvinne av seg selv.

2) Et betennelsesreaksjon rundt et fremmedlegeme? Da vil det bli en liten infeksjon, som øker i størrelse, og det blir gradvis rødt og varmt og vondt. Da kan det dannes en byll, evt med gulaktig topp, som legen kan snitte hull og tømme.

3) En fettkul, eller en godartet kul fra hud/underhud.


Du spør om dette bør undersøkes nærmere, og om hvor raskt du bør komme deg til lege.

Ut fra bildet å bedømme, får jeg altså ingen mistanke om alvorlig sykdom med noen som helst hastegrad. Du kan derfor trygt se dette an, og heller vurdere å oppsøke lege om den endrer seg, blir vond eller større. 

Ha det bra.