Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En kul og et sår på leppen

Spørsmål

Har fått en kul på tungen, samt utslett på tungespissen, er dette kreft? Kulen var større og mer rødfarge og betent, har siden blitt mindre og lysere i farge, utslettet ved siden av er kommet siste døgn, ca 2 dager etter kulen

Svar

Hei.

Du skriver om en kul og et utslett på tungespissen, men på bildet ser jeg en kul og et utslett på leppen, går ut fra at det er dette du mener?


Bildet er ganske så uskarpt, så det er ikke så lett å uttale seg med sikkerhet om hva dette er. Men den ser rund, jevn og symmetrisk ut, nesten som en cyste/blemme i utseende, slik pleier ikke kreft generelt å se ut, og i tillegg har den blitt mindre, noe en kreftsvulst ikke ville ha blitt. 

Hvis kulen har oppstått i løpet av kort tid, f.eks. dager, og huden var helt normal der før, så kan du også utelukke kreft for det oppstår ikke så raskt i det hele tatt. Utslettet ved siden av kulen er svært uklart på bildet, men det gir inntrykk av å være ganske rundt, og kanskje litt "krater"-liknende, med noe opphøyde kanter rundt, og en heller rød, såraktig bunn. Det kan da gi tanker om evt herpes. Herpes starter som blemmer, og så går det hull på disse og det blir et kraterformet sår. Det er ikke utenkelig at det er dette det er, utslettet. 

Om det er sammenheng mellom den runde kulen og "utslettet" er heller ikke sikkert. Det kan være at det er det, og at begge deler er herpes, men bildet er dessverre for uskarpt til at jeg kan si noe sikkert om dette.

Men du spør om dette er kreft, og det har jeg særdeles liten tro på.

Hvis disse to sakene nå forandrer seg dag for dag, og forsvinner etterhvert, så trenger du ikke å foreta deg noe, men om de vedvarer evt blir større eller flere, vokser e.l., så bør du oppsøke lege for å få en vurdering av de, siden vi som hovedregel ikke kan gjøre sikre vurderinger av hudforandringer over nettet. 

Ha det bra.