Eksem

Spørsmål

Jeg har atopisk eksem. Konstatert på nedre høyre legg i mai 2017, se første bilde. Forsvant etter en uke med Betnovat og en uke med Ovixan. Kom tilbake i september. Fastlege forordnet kun Betnovat med nedtrapping uten ytterligere presisjon. Etter 7 dmed daglig påføring, deretter nedtrapping over 4 dager forsvant eksemen - men kom tilbake dagen etter opphør av kremen. Jeg konstaterte allergi av Caniderm ved testing. Jeg sluttet med kremene og gikk over til Manunka honning og vaselin. Situasjonen stabilisert med delvis tilbakegang. I november plutselig utbrudd på begge armene, se bilde 2-4 og etterhvert spredning til den andre leggen som nå er nesten heldekkende av eksem. Noen morgener etter honningpåføring og god hvile nesten borte på ermene, men vender tilbake i løpet av dagen. Ikke mye plage pga honning og akupressur formentlig. Spørsmål: vilspredning stoppe ved behandlng med Betnovat og Ovixan? Er det ufarlig å ikke bruke kortison?

Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Ved hissig eksem brukes kortisonkremer ofte som førstevalg. Det gis vanligvis som en "kur" nedtrappende over en til noen uker. Daglig bruk over lang tid slik du beskriver er i utgangspunktet ikke anbefalt. Når du får plutselige og utbrede episoder med eksem synes jeg det ville vært naturlig med en utvidet allergitesting. Dette gjøres i hovedsak hos hudleger. Det du kan gjøre selv er å smøre produktene du bruker på et lite område, og se om du reagerer der. Viktig å ikke ta noe på huden man kan være allergisk mot. Hvis eksemet begynner på  leggene bør man også være sikker på at det ikke er noen hevelse der. Trykk forsiktig på huden og se om det danner seg en dump. Hvis så kan hevelsen i seg selv gi eksemplager (staseeksem), og man vil bruke kompresjonsstrømper for å få vekk vesken. 


Hvis man behandlingsmessig ikke kommer til mål med kortisonkremer og fuktighet kan man gå videre i behandlingen. Her vil en hudlege være til mest hjelp for deg å sette opp en behandlingsplan. Lysbehandling og kortisonfrie kremer finnes og kan være aktuelt. Hvis det er skorper i huden er det et tegn på infeksjon som noen ganger trenger en kur med antibiotika. 


Bruk av kremer som betnovat og ovixan vil ikke stoppe spredningen av eksemet, men kun behandle det hvor man påfører kremene. Det er ufarlig å ikke bruke kortisonkrem. Men det er ikke sunt for huden å gå med hissig eksem over tid. På bakgrunn av varighet og utbredelse av plagene dine bør man i mitt syn vurdere alternative behandlinger som nevnt over. 


Håper svaret var til hjelp.