Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Eksem rundt brystvortene?

Spørsmål

Over ganske lang tid har huden på brystvortene mine vært tørr, og de klør og svir voldsomt. Huden flasser av i tørre flak, og under huden er det av og til fuktig. I begynnelsen var det bare den ene brystvorten som var slik, men etter et par uker ble også den andre tørr og klør/svir. Jeg er usikker på hvor lenge problemene har vart, men vil anta 3-5 mnd. Når jeg dusjer, blir den tørre huden hvit og flasser av, men når denne huden er borte, blir det neste hudlaget like tørt iløpet av dagen. Jeg har ikke liknende problemer på resten av kroppen.

Jeg har søkt litt etter liknende problemer på nettet, men finner stort sett bare gravide som har brystvorteproblemer, og jeg er skeptisk til at dette kan være årsaken, da jeg er mann. Jeg har ikke hatt seksuell partner det siste året, dersom dette skulle være relevant. Jeg er heterofil.

Jeg lurer på om dette kan være symptom på noe alvorlig, og ønsker selvsagt å bli kvitt problemet snarest mulig. Jeg har bestilt legetime, men fikk ingenting før 8. mai, og håper derfor dere kan gi meg en pekepinn på om det kan være noe alvorlig og dermed haster å gjøre noe med. Relevante sykdommer/medisiner: Jeg har ingen sykdommer og bruker ikke medisiner

Mann, 23 år

Svar

Hei!

Det er som du skriver mer informasjon på nettet om utslett rundt brystvortene hos kvinner. Dette er fordi dette er svært vanlig hos kvinner, særlig hos de som ammer. Det du beskriver er et utslett rundt brystvortene som klør og svir, er fuktig og periodevis flassende. Dette kan være flere ting og som du sikkert skjønner kan man ikke si med sikkerhet hva det er uten å ha sett deg. Diskuterer mulige årsaker i den rekkefølgen jeg tror er mest sannsynlig.

1. Den mest nærliggende årsaken er eksem som faktisk er ganske vanlig rundt brystvortene (Nipple eczema). Denne typen eksem er ofte kløende, kan være fuktig og det kan noen ganger danne seg smertefulle sprekker (fissurer) i huden. Det rammer vanligvis begge brystvortene samtidig. Mange med eksem rundt brystvortene har hatt barneeksem (atopisk eksem).

2. Kontakt eksem kan oppstå rundt brystvortene hvis man eksponeres for fuktighetskremer, parfymer eller andre stoffer man reagerer på.

3. Man kan få infeksjon i huden rundt brystvortene med gjærsopp (Candida). Dette kan føre til kløe, rød og irritert hud. Det er mest vanlig blant kvinner som ammer, men kan forekomme ellers også. Dette behandles med soppdrepende krem.

4. Hvis utslett rundt brystvortene bare er på en side og ikke blir bedre av kortison kremer anbefales det at man tar en hudprøve (biopsi). Dette er for å utelukke en sykdom som heter Paget’s, som er en sjelden form for hudkreft. Tilstanden er sjelden og rammer hovedsakelig kvinner. Denne sykdommen ses oftest hos eldre pasienter (hos menn over 50), på en side, klør vanligvis ikke og kan føre til klumper i huden. Det du beskriver passer derfor ikke godt med denne diagnosen. Faktum at du har utslett på begge sider virker for meg i utgangspunktet veldig betryggende.

Jeg tror altså det er en helt ufarlig årsak, men synes du bør gå til legetimen din for vurdering. Du kan opprettholde timen din 8. mai. Jeg vil anbefale deg å kjøpe hydrokortison krem på apoteket (reseptfritt). Dette kan du bruke morgen og kveld frem til legekonsultasjonen. Hvis det dreier seg om eksem vil dette gjøre utslettet bedre. Vi bruker vanligvis sterkere kortison kremer enn hydrokortison, men dette har allikevel en dempende effekt mot eksem. Du bør unngå såper, sjampoer, deodoranter, parfymer etc. som kan virke irriterende. En uparfymert fuktighetskrem vil også være til hjelp. Hvis du ikke har blitt noe bedre av hydrokortison kan din egen lege ta en sopp prøve og henvise deg til en hudlege.

Håper dette var informasjon som var til hjelp for deg og ønsker deg lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-