Det gror så sakte....

Spørsmål

Jeg ble operert for tvilling den 19 januar i år. Etter operasjonen så lukket de ikke såret, pga at det skal gro innenfra og ut. I januar var såret 6 cm langt og 3 cm dypt. I dag den 24. mars er såret 3 cm langt og 1 cm dypt. Jeg begynner å bli temmelig lei av å gå å vente på at det skal gro igjen...er det vanlig at det tar lang tid til at såret er lukket?..I det siste har det sivet noe ut av såret og det lukter helt pyton.

Hva skal jeg gjøre for at det skal gro fortere? Ligge med rompa i været? Holde meg rolig? Ikke sitte?

Hva er bra og ikke bra

Såret blir skiftet på 4 ganger i uken.

Sykdommer: Operert for sylkralcyste..."tvilling"

Mann, 27 år

Svar

Hei!

Ja dette kan være en tålmodighetsprøve! Du hadde et svært sår etter operasjonen, og på et sted som dette gror det alltid sakte. Det er viktig at sårhulen ikke lukker seg i overflaten, men at det gror fra bunnen av som du sier. Det er ikke så lett å få inspisert området selv og hvis du er i tvil om det er kommet infeksjon der bør du la legen din se på såret.

Det er nok vanlig at dette kan ta lang tid. Ideelt sett burde området få luft og være tørt kontinuerlig for å få rask tilheling. De færreste har anledning til å ligge naken med rompa i været over lang tid, og derfor tar det gjerne litt tid. Når såret skiftes på 4 ganger i uken så forstår jeg at det vanligvis er tildekket. Kanskje du burde "lufte" det litt innimellom, for eksempel på kveldstid en time eller to, men da må du kunne skifte på det selv.

Du skriver ikke hvem som skifter på det eller hva slags bandasjer du bruker. Snakk med hjemmesykepleien eller legen din eller de som skifter på det for å få en vurdering av evt ny infeksjon og tips til hvordan dette skal kunne praktisk legges opp slik at såret gror fortere.