Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Deformert negl

Spørsmål

Hei. Jeg har i mange år bitt negler, men den ene pekefinger «neglen» har i flere år vært mer eller mindre deformert. Jeg biter den derfor oftere pga dette.. tenker kanskje det kan være sopp? Har også i den siste tiden fått litt «kuler» på noen av de andre neglene og gult negl bånd på flere. Itilegg har jeg begynt å flasse av hud på fingertuppene, jeg sliter ikke med tørr hud, vil heller si jeg har fet hud på hendene.. selv om vinteren. Problem neglen har jeg for litt siden bitt helt ned, så jeg rett og slett ikke hadde igjen noe negl der. Nå har den vokst fort ut igjen, men den er fortsatt litt deformert. Vil også tilføye at huden rundt og under negl båndet føles veldig «væskefylt» ut.

Kvinne 20
Svar

Hei, 


Takk for spørsmålet ditt. Neglen vokser fra roten. Denne ligger under huden ytterst på neglen. Enhver beennelse eller irritasjon i dette området vil gjøre at neglen blir ruglete og vokser ut ujevnt. Neglene vokser også sakte slik at det tar tid før slike forandringer normaliserer seg. Eksempelvis; hvis man har kronisk neglbåndsbetennelse, altså eksem rundt den ytre del av neglen, vil man en negl som blir derformert. En siste mulighet vil være psoriasis eller lichen planus. Ved sistnevnte tilstand blir de ten forhøyning I midten av neglen, og den kan vokse ned i huden ytterst. Se bilde under: 


https://www.dermnetnz.org/topics/lichen-planus-nail-images/


Neglbiting du nevner er en vanlig årsak til at neglen blir deformert, og kan være forklaringen alene. Da vil neglen vokse normal ut igjen hvis man unngår det. Det tar nevnt ofte 6-12 måneder før en negl vil vokse ut normal. Noen ganger kan man få en liten cyste (mucoid cyste) som ligger ved neglbåndet. Det ses som en klar kul i området. 


En bør som du nevner utelukke andre mulige årsaker. Tilstandene jeg har nevnt over er mulige forklaringer. Hvis det plager deg mye ville jeg latte  legen din se på det. Hva gjelder sopp kan man ta en liten prøve fra neglen og sende laboratoriet. Du får da svar om det er noen infeksjon, og det kan da evt. behandles med soppdrepende midler. 


Håper svaret var litt bakgrunnsinformasjon til hjelp! 


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-