Condylomer

Spørsmål

Hei. Har fått eit slags utslett på innsiden av forhuden og litt anntydning på penishode. Ligner små vorter. Ingen svie, og ikkje meir kløe enn vanlig. Har googlet litt og kommet innom Herpes, men hadde håpet å eit bedre svar. Siste sexpartner var i slutten av April, altså ca 3 mnd siden. (Ubeskyttet) Ka kan det være, og ka gjør eg? Har googlet litt og komt innom Herpes, men hadde håpet på eit bedre svar. Hadde håpet å sleppe oppsøke lege, og er forresten på sjøen på arbeid i ca 1mnd framover.

Mann 31
Svar

Hei og takk for brevet ditt og medsendt bilde. I området bakenfor penishodets begrensning på forhudens innside sees en rekke gråhvite større og mindre nokså flate strukturer som etter all sannsynlighet representerer kjønnsvorter eller condylomer. De litt mindre strukturene som ligger nede i huden bakpå selve penishodets begrensning er helt normale strukturer i området. Herpes er dette definitivt ikke, herpes både ser annerledes ut og vil medføre plager. 


Condylomer fremkalles av HPV-virus type 6 og 11 og er den mest allminnelige seksuelt overførbare tilstanden. Condylomer er ikke farlige og kan forsvinne av seg selv over tid, tildels lengre tid enn det de fleste ønsker å ha kjønnsvorter. De kan overføres til en seksualpartner ved nær hud- eller slimhinnekontakt, som ved samleie f. eks. Derfor ønsker nok de fleste å få dem fjernet. 


Det enkleste er, når du får anledning til det, å oppsøke enten fastlegen eller annen primærlege som vil kunne avhjelpe situasjonen. Det finnes midler som man kan smøre på området;- disse er reseptbelagte. Andre måter å behandle condylomer på kan være frysing eller kirurgiske metoder som f. eks. laser.


Så det betyr at du nok må oppsøke enten en lege eller også en klinikk som  steller med seksuelt overførbare sykdommer, disse finnes ved våre sentralsykehus ofte tilknyttet hudavdelingene. I Oslo finnes Olafiaklinikken hvor man ikke trenger å bestille time. Lykke til og god bedring !