Byller i underlivet og under armen

Spørsmål

Har i 7 år vært plaget med byller, primært i underlivet og under den ene armen. I /gode/ perioder har jeg 2-3 stk, og i dårlige perioder 20. De er fra 2-5 cm i diameter. Fra en bylle kommer, tar det fra 3-4 uker før den begynner å tømme seg igjen. I ukene hvor den er lukket er all berøring smertefull.I perioden hvor en byll tømmer seg, sitter klær og laken fast i såret. Jeg har konstant noen hele, og noen som tømmer seg. Byllene preger desverre hele livet mitt. Alt fra daglige gjøremål, som toalettbesøk og hygiene, til sex er smertefullt. Sover dårlig og lite om natten pga. konstante smerter. Har vært i en 50 % stilling,som jeg etterhvert ikke klarte. Gikk til legen 3 uker etter det første utbruddet kom, og ble da henvist til hudlege, som igjen henviste meg til kirurg. 2 byller har blitt fjernet ved kirurgisk inngrep. De gangene jeg har tatt opp problemet med min lege, har jeg fått inntrykk av at de eneste behandlingsformene mot byller er kirurgi og antibiotika.Ingen av delene har hjulpet i lengden. Føler dessverre ikke at problemet blir tatt seriøst av min lege. Har vært hos homeopat,fått akupuntur og kuttet ut melkeprodukter. Nå får jeg laserbeh.( som ikke har hjulpet enda) Hva kommer byllene av? Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt dem og bli frisk? Har jeg noen rettigheter fra trygdeetaten?

Kvinne, 32 år

Svar

Hei!

Tilstanden du beskriver høres ut som det vi på fagspråket kaller hidradenites suppurativa (eller kun hidrosadenitt). Det er en kronisk tilstand som skyldes betennelse i svettekjertlene. Betennelsen forekommer i de områdene du beskriver: lyske, rundt kjønnsorganene, armhulene og hos noen på brystene eller endetarmsåpningen. Gjentatte betennelser og infeksjoner fører ofte til arrdannelse. Hos deg skjønner jeg det er underlivet og under den ene armen som er hovedplagen. Denne tilstanden kan ha stor påvirkning på livskvalitet. Hvis du ikke møter forståelse for dette av din fastlege, vil jeg anbefale at du bytter til en annen fastlege. Dette kan man gjøre enkelt på nett. Det vil uansett være en hudlege som bør følge deg opp for denne tilstanden.

Hidrosaenitt er faktisk ikke en helt uvanlig sykdom. Den rammer hele 4% av befolkningen, men det varierer fra person til person hvor mye man er plaget. Det er en overhyppighet hos kvinner. Problemer relatert til kropp og sex er vanlig hos mange. Vi vet ikke hva som er årsaken helt klart. En arvelig komponent mistenkes. Hormoner er og medvirkende da symptomer hos noen blusser opp rundt menstruasjonen. Betennelsen skyldes tilstopping av utførselsganger fra kjertlene. Dette gir grobunn for vekst av bakterier. Det skyldes ikke dårlig hygiene!

Antibiotika og kremer som du har fått er den vanligste behandlingen. Problemet er som du beskriver at det er en tilbakevendende tilstand, og plagene blusser som regel opp igjen når man er ferdig med behandlingen. Større byller kan tømmes av en lege. For å holde utslettet i sjakk har noen god effekt av daglig bruk av diverse kremer/salver og antiseptiske oppløsninger. Hos de med størst plager er ikke dette nok. Kortison tabletter eller kortison sprøyter lokalt gir kortvarig bedring. Ved hyppige tilbakefall gir vi ofte antibiotika over lang tid (tetracycliner eller Ery-max). Dette kan man ta over flere måneder. Roaccutan er en medisin som kan kurere kviser, og noen ganger gjør den også Hidrosadenitt bedre. Dessverre er resultatene varierende, og noen blir faktisk verre. Er man overvektig er det ofte gunstig å gå ned i vekt. Man bør helst ikke røyke da det kan forverre symptomene. Fuktighet og friksjon kan og gjøre tilstanden verre.

Jeg skjønner hos deg at du har vært hos kirurg. Vi henviser ofte til kirurg hvis man har gjentatte episoder og ikke kommer til mål. Det man ønsker å oppnå er å fjerne betennelser slik at svettekjertlene tas bort. Kirurger kan operere bort enkeltestående byller. Et annet alternativ er at man fjerner større deler av huden (f.eks under en armhule). Dette er en større operasjon, men da er også sannsynligheten at man ikke er plaget etterpå redusert. Man etterlater da et arr. Hos svært mange så ”helbreder” det tilstanden. Best resultat oppnås hvis man blir operert før man får mye arr. Et alternativ som brukes istedenfor kirurgi er CO2 laser behandling. Dette er en laser som ”brenner” bort de betente kulene. Det etterlater også arr i huden. Tanken med kirurgi og laserbehandling er at man lever bedre med et arr enn betente kuler i huden.

Jeg har liten tro på at homeopati og akupunktur vil hjelpe utbruddene, men det kan kanskje ha en smertelindrende effekt. Tilstanden skyldes som sagt betennelse i svettekjertlene, og det er en kronisk sykdom. Det jeg vil anbefale deg er å gå til regelmessige kontroller hos hudlege slik at man får fulgt med hvordan dette utvikler seg med tiden. Om du er kandidat for ytterligere kirurgisk behandling eller CO2 laser vil avhenge av hvordan utslettet ser ut. Det kan ha svært god effekt for mange, så jeg synes ikke du skal gi opp den muligheten enda.

Du kan søke om grunnstønad fra NAV. Dette skal dekke nødvendige ekstrautgifter på grunn av varig sykdom for slitasje på klær sengetøy etc. Det er nødvendig med en legeerklæring.

Legger ved en link til noen sider med mer informasjon: Håper dette var informasjon som var til hjelp for deg. Lykke til!

http://dermnetnz.org/acne/hidradenitis-suppurativa.html
http://www.mayoclinic.com/health/hidradenitis-suppurativa/DS00818
http://www.nav.no/page?id=379
http://www.nav.no/page?id=379