Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Byller i huden

Spørsmål

Hei vi er en familie på fire. Vi er plaget med store byller som kommer av og til ca 2 månder siden sist en av ås hadde de. Byllene er store masse gør inni dei når vi stikker hull på dei,Har fått penselin av legen ver gang forsvinner da men kommer i gjen vi er flink til å vaske for bakterie. Har du ett svar på vorfor de kommer og va vi kann gjøre.

Mann, 38 år

Svar

Hei!

Det du beskriver er byller i huden som flere i familien er plaget med der det tømmer seg ”gørr” når dere stikker hull på dem som blir bedre av penicillin. Du skriver ikke hvor på kroppen dere får dem eller hvordan de ser ut noe som gjør det litt vanskeligere å si hva det er. Jeg kan spekulere på mulige årsaker og legge ved noen linker med bilder.

1. Talgcyster (aterom/epidermal cyste): Jeg synes det du beskriver er mest forenlig med dette. Talgcyster er svært vanlige. De er ofte lokalisert på hodet, overkroppen eller i skrittet. De er ufarlige hudcyster som består av talg og har en grøtlignende konsistens. I størrelse varierer de fra noen få millimeter til flere centimeter. De utvikler seg når en talgkjertel blir tettet igjen. Tilstanden er ufarlig. Problemet er at cystene kan av og til bli betente og smertefulle. De blir da større og vonde. Hvis man punkterer dem tømmes det ”gørr” ut. Betente talgcyster blir bedre av penicillin. Hvis man ikke fjerner kapselen til cystene kommer de ofte tilbake igjen. Det blir da et gjenværende problem. Dette kan gjøres svært lett kirurgisk (men ikke når de er betente). Talgcyster kan være et problem innenfor en familie.

2. Furunkulose: Noen er plaget med gjentatte hårrotsbetennelser. Flere bakterier kan være årsak til dette. En hårrotsbetennelse kan danne hva vi kaller en abscess som er en lokal ansamling av puss i omkranset vev (Furunkel). Huden over blir da rød, hoven og spent. Disse bør behandles med tømming og antibiotikabehandling. Forebyggende behandling består av desinfiserende vask.

3. Cystisk akne: Dette er en variant av kviser (akne) der man får byller i huden, ofte med arrdannelse. Plagene er ofte svært uttalte med byller og kviseliknende forandringer, vanligvis over lengre tid. Dette kan gå i familier. Det høres ikke ut fra din beskrivelse som dette er årsaken i deres tilfelle. Behandling er ofte med en medisin som heter Roaccutan. For å få dette må man til hudlege for vurdering.

4. Hidradenites suppurativa (akne inversa): Dette er en tilbakevendende tilstand. Den er vanligst hos pasienter som også har akne tendens. Byllene dannes her i all hovedsak i lysker og under armene. Mange har uttalte plager, ofte med arr. De kan og forekomme på lår, rumpeballer, nakke og rundt navelen. Familiær tendens forekommer.

Jeg kan bare spekulere på årsak, og mistenker at det dere har er talgcyster. Legger ved noen linker der dere kan se bilder av disse tilstandene. Deres lege bør kunne bekrefte om det er en talgcyste. Mistenker han/hun en av de andre tilstandene finnes det god behandling for disse. Ved usikkerhet bør dere henvises til en hudlege. Det kan være en god ide å ta bilde av en byll som dere kan vise frem ved en konsultasjon.

Håper dette var til hjelp!

http://www.dermis.net/dermisroot/en/36857/diagnose.htm
http://www.dermnetnz.org/bacterial/boils.html
http://www.dermnetnz.org/acne/nodulocystic-acne.html
http://www.dermnetnz.org/acne/hidradenitis-suppurativa.html

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-