Byll under arm

Spørsmål

Hei I forbindelse med en intens og nødvendig opptreningsperiode med tidsfrist på et musikkinstrument jeg spilte tidligere har jeg fått et problem i form av en byll under venstre arm som har trosset en drøy uke med Dalacin. Fastlegen er ikke tilgjengelig og jeg kom dessverre litt for sent under behandling. Et par timer pr dag med spilling ser ut til å øke smerter og opphovning. Hvor lang kurer tar man med ned Dalacin? Grunnet forglemmelse på legekontoret fikk jeg opphold i kuren på ca 1,5 dager; kunne dette ha svekket virkningen av medisinen? Finnes andre medisiner hvis Dalacin ikke virker? Kan du gi meg råd om hvordan jeg skal takle dette? Med hilsen Kristoffer Wemundstad

Mann 80
Svar

Hei och tack för ditt mail..

Först vill jag sägs undskyld för sent svar.

Jag har problem med din fråga. Du skriver att du har en byll under din vänstra arm men på den bifogade bilden ser jag bara ditt ansikte och lite av brystet. Är det möjligen en rodnad över vänster nyckelben du syftar på?

I alla fall -jag kan ge några allmänna synpunkter på dina frågor:

1.  Man tar normalt kurer om 7-10 dagar med Dalacin. Dalacin är ett antibiotika som vanligtvis används för hudinfeksjoner. I vanliga fall ser man effekt av medicinen på några dagar. 

2. Ett uppehåll på 1,5 dagar tycker jag inte borde spela någon roll för effekten av kuren. 

3. Det finns en mängd andra antibiotika för hudinfeksoner, för exempel Heracillin och Spektramox. Dalacin brukar ha god effekt på stafylokocker och andra hudbakterier men ibland är vissa bakterier resistenta och det finns då skäl att prova något annat. 

4.Eftersom du menar att det hela startade genom friktion av ett instrument undrar jag om man kan vara helt säker på att det rör sig om en bakterieinfektion. Slitning mot huden kan ge upphov till betennelse utan att det är bakterier med i spelet.

Hoppas det var till någon hjälp, med bästa bilden,

Per Åkesson, lege