Byll / abscess

Spørsmål

Har vært plaget en stund med en verkebyll på innsiden av låret, mener å huske fastlegen sa et navn som startet med bokstaven A. Fastlegen forsøkte å klemme ut, men den var ikke moden og derfor mislykket forsøket. Fikk en uke med antibiotika, men hjalp ikke. Søkte lege 2 - 3 uker senere ved samme helsesenter, men vedkommende mente verkebyllen ikke skulle klemmes på, da forstyrret man prosessen. Men han mente den ikke ville tørke inn/forsvinne av seg selv. Helsevesenet prioriterer ikke slike ting, så må eventuelt ta kontakt med privatklinikk dersom jeg ønsker fortgang. De siste par ukene har den krympet og er ikke like hissig og plagsom lenger. Men kan jeg altså ikke regne med at kroppen ordner opp selv dersom den får fred?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Legen din brukte sikkert ordet abscess, som betyr verkebyll. Det er bare et annet ord for det samme.

Slike går enten over av seg selv, ved at de sprekker og tømmer / "verker ut" innholdet, eller ved at kroppens immunforsvar tar hånd om saken og de sakte tørker inn og forsvinner.

Elller de kan kureres med kirurgisk behandling (å åpne og tømme ut puss) evt i kombinasjon med antibiotika.

Man kan ikke forutsi 100% hvilke som vil gå over av seg selv og hvilke som trenger behandling, så her må noen avgjørelser taes underveis av både pasient og lege. Ikke helt sjeldent kreves flere legebesøk, både for å få disse vurderingene underveis og for å revurdere behandlingen, evt kutte opp byllen, evt forlenge antibiotikakurer m.v.

Kanskje du har fått inntrykk av at helsevesenet "ikke prioriterer slike ting", men det er absolutt helt feil. Dette er en helt reell og konkret medisinsk tilstand som både kan og skal behandles, og det er en enkel og konkret ting å hjelpe pasienten med, i motsetning til en lang rekke andre ting som livsproblemer m.v. som leger slett ikke alltid kan hjelpe pasienten med. Og enhver norsk almenlege har behandlet særdeles mange pasienter med byller utrolig mange ganger, siden dette er en så vanlig tilstand at det vel knapt går en uke på et norsk legekontor hvor ikke man har en pasient med en byll.
Jeg sier dette for at du skal føle deg helt sikker på at det er til fastlegen du skal gå med dette. Det er definitivt ikke noe du må "ta kontakt med en privatklinikk" for, slik du selv har tenkt.
Legevakten er også en løsning, om det er problemer med å få time hos fastlegen.

Ditt spørsmål er om du kan regne med at "kroppen ordner opp selv" her. Det kan absolutt skje, men det kan også forverres, slik at den evt sprekker til slutt, evt kan infeksjonen spre seg i vevet noe som gir en alvorligere reaksjon, og ingenting av dette kan jeg si noe sikkert om uten å undersøke deg og å se byllen.
Her er hva du skal gjøre: Du følger med på byllen. Blir den litt mindre for hver dag, er det særdeles sannsynlig at en vil skrumpe helt vekk, og du kan se det an dag for dag. Skjer det ikke, eller du er i tvil, så må du oppsøke lege for å få vurdert om det skal kuttes i eller om du trenger antibiotika.

God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-