Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning i muskulaturen etter trening?

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 21 år. Jeg har flere blåmerker på armen, ikke veldig tydelige men de er der. Blåmerkene i seg selv er ikke hovedproblemet, men smertene i hele armen. Altså venstre arm. Jeg har litt svake smerter i høyre arm også, men hovedsakelig mye mer smerte i venstre arm. Jeg har ingen blåmerker på høyre arm. Jeg er ikke helt sikker på hva disse smertene kommer av. Derfor jeg blir litt engstelig. Jeg trente armene for nesten 3 uker siden, og merket ikke smertene før en uke etter treningsøkta. Det begynte med ømme muskler spesielt i underarmen og også i håndflaten/ håndledd og fingre. Nå har det bare blitt verre som ukene har gått. Jeg fikk noen blåmerker når smertene begynte å komme, men de gikk bort veldig fort. De var øverst på underarmen. Nå er det nesten 3 uker siden, og smertene er mye mer intense og har nå fått blåmerker igjen. Er som en verkende smerte spesielt i biceps og også i underarmen. Når jeg trykker på et punkt like ved albuen, strømmer det smerte over hele armen og helt ut til fingertuppene. Nesten støt. Jeg blir bekymret, hva kan dette være? Smertene er også i venstrehånd og fingrene i blant. Jeg har ikke vondt i nakke eller rygg. Bør jeg kontakte fastlege? Jeg har fått time men det er ikke før slutten av mai, og jeg syntes det er veldig lenge til. Jeg sliter med å bruke armen ordentlig pga smertene og føler meg svakere i armen generelt. Redd jeg må sykemelde meg pga dette.

Kvinne 21
Svar

Hei.


Så lenge du kun har disse blåmerkene på venstre arm, og ikke generelt eller andre steder på kroppen, så er det grunn til å tenke at det har en lokal årsak, og ikke en generell sykdom som ligger bak. Og det at det oppstod etter at du trente armene er også et poeng her. Trente du kanskje ganske hardt, eller at det var lenge siden sist trening? En kan få blødninger inn i muskulaturen ved hard trening, og det vil kunne arte seg slik du beskriver. Altså en teoretisk mulig forklaring.

Hvis det er en større blødning inni muskulaturen, kan diameteren på armen bli målbart større enn den motsatte armen, noe du kan sjekke selv om du vil. Da tar et målbånd, og måler på nøyaktig samme sted på begge armer. Er der en markant forskjell, så taler det også i retning av en slik indre blødning, som altså er det jeg tenker mest i retning av her.

Det er isåfall noe som er helt ufarlig, og som gradvis vil gå over av seg selv, etter hvert som kroppen absorberer blodet fra blødningen, men det tar tid.

Jeg synes derfor ikke at det gjør noe at du må vente til slutten av mai for legetime, for jeg har ikke mistanke om alvorlig sykdom her ut fra det du forteller, og i tillegg er det ofte lurt å avvente legetime, for å se om ting avtar eller forsvinner av seg selv, for da avklares jo svært mye.

Skulle du mot enhver formodning få det vondere og vondere, eller blåmerkene bli flere, så får du heller vurdere å fremskynde legetimen, men det tror jeg absolutt ikke vil skje.

Håper det var grei informasjon. Ha det bra.