Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blodblemme

Spørsmål

Hei. Jeg har fått en blemme mellom tærne. Vet ikke hva det er. Kjenner at den er der. Ser ut som en blodopphopning. Har følt at tærne har vært litt varme, litt røde, ømme/stive. Har kommet denne uken.

Mann 21
Svar

Hei.

Blemmen som du har tatt bilde av, er en vanlig blodblemme. Slike får vi når vi klemmer oss og lignende. Det er en liten blødning like under overhuden. En ser vanligvis ikke slike som ledd i noen spesiell sykdom. Både vannblemmer og blodblemmer skal en la være så lenge som mulig å stikke hull på, for huden over beskytter underhuden og det tilheles innenfra. En blodblemme som ikke blir stukket hull på, vil gradvis bli flatere og flatere, inn til det bare er en tørr skorpe igjen. Går det hull på den allikevel, så er det bare å klippe vekk skinnfillene og holde det rent, så det ikke blir noen infeksjon der. Så gror det opp ny hud igjen, som ved ethvert sår.

Du skriver også at tærne har vært litt varme, røde, ømme og stive. Dette kan jeg ikke se på bildet, men generelt sett så er rødme og varme noe som vi ser ved infeksjon. Jeg har ikke noen holdepunkter for å uttale meg om muligheten for infeksjon her, uten å kunne se og undersøke tærne dine, så dette kan du følge med på selv: Hvis det gradvis blir mer rødt, varmt og vondt, så kan det være en infeksjon av noe slag. Muligheten for dette øker om der er noen åpne sår på tærne. Hvis det blir mer rødt og varmt og du mistenker infeksjon, så bør du gå til lege for å få en vurdering av om du trenger en antibiotikakur av noe slag.

En alternativ teori her, som kunne forklare en evt sammenheng mellom blodblemmen og de røde tærne, er at kanskje du har fått et insektsbitt der blodblemmen er, og at rødheten og hevelsen er en reaksjon på insektsbittet, og ikke en infeksjon. Men det er ikke vanlig å få en blodblemme som følge av et insektsbitt, så spesielt sannsynlig synes jeg kanskje ikke dette er, men teoretisk mulig er det. 

Håper det var grei informasjon, ha det bra.