Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blemmer ved negleroten på begge stortær

Spørsmål

Hei, en jeg kjenner har fått disse stortåene. Det sies at det ikke er podagra og hun aner ikke hva dette kommer av. Noen mener hun har tråkket på noe type planter som kan være giftige men merkelig at den tåen som ser best ut, først har kommet nå, nærmere 2 uker senere ca. Hun har visst ikke vondt. Har du noen formening hva det kan være?

Svar

Hei.


Du har stilt ditt spørsmål til vårt ortoped, men siden dette ikke har med ortopedi å gjøre (ledd, knokler osv) så svarer jeg deg istedet.


Den ene av tærne / blemmene ser rødere ut enn den andre. Vi kan da tenke i retning av en neglerotsbetennelse. Det må evt snittes opp og tømmes ut puss, om det er diagnosen. En slik infeksjon vil vanligvis bli verre og verre, rødere og vondere, inntil byllen evt sprekker og tømmer seg selv, om det er diagnosen. Det er jo imidlertid ikke sikker på, det lar seg ikke si ut fra bildene alene.


Kan det være resultat av noe fysisk friksjon, f.eks. sko som har trykket / gnagd akkurat der? Det tenker jeg på, siden begge tærne er involvert, på akkurat samme sted. Altså noe vannblemmelignende.


Kontakt med hudirriterende planter har du nevnt. Det kan avgjort gi blemmer, men det virker jo svært lite sannsynlig at hun bare har vært borti noen slike eventuelle planter, kun med akkurat samme del av stortåen, og ingen andre steder på føttene.


Det kan fra bilden også muligens se ut som hun har neglesopp, for tuppen av neglen (spesielt på den tåen hvor det er mest rødt) ser fortykket ut. Om det kan være medvirkende faktor, er en annen sak, og slett ikke sikkert.


Det mest sannsynlige er at det ser ut som at hun har inngrodd negl, og det kan være innfallsporten til en infeksjon i negleroten. Det behandles med evt antibiotika og evt et mindre kirurgisk inngrep hos fastlegen.


Og det er definitivt ikke podagra, for det gir ikke blemmer som dette, og ikke ligger det ved negleroten.


Håper det var grei informasjon. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-