Blemmer på leppene

Spørsmål

Hei!
Jeg plages av blemmer på leppene. Det virker som de inneholder talg. De er små å mange mot munnvikene og større, men færre ellers. Øvre del av leppe er normal, men midtre del og inn mot munnen er fylt av dem. Er mest på overleppa, men også på underleppa. Virker som det kommer fler der etterhvert. Snakket med legen min og han sa det var talgkjertler og at det ikke var noe man kunne gjøre noe med. Har sjekket litt selv og leser jo at leppen ikke inneholder talgkjertler så syntes det var et rart svar og ikke til hjelp for meg. Kan dere fortelle meg hva dett er og hvordan jeg kan bli kvitt det. Har hatt dette i mange år, så det forsvinner ikke av seg selv.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Selv om det ikke er mulig for meg å stille noen sikker diagnose uten å ha sett og underøkt blemmene dine så kan det høres ut som det dreier som om det man kaller for Fordyce`s tilstand. Dette er en helt godartet og vanlig tilstand som i større eller mindre grad rammer en svært stor andel av befolkningen.

Fordyce`s tilstand er forårsaket av overvekst i talgkjertler som ligger i slimhinnene i munnen. Munnens slimhinne begynner cirka midt oppå leppene og strekker seg innover. Det er riktig at talkjertler i utganspunktet kun "skal" finnes i huden, men nesten alle mennesker har noen slike kjertler plasser i slimhinnene og hos noen blir det altså så utbredt som du opplever.

Denne tilstanden trenger i utgangspunktet ingen behandling da den ikke kan utvikle seg til noe farlig. Men hvis det allikevel er så pass plagsomt for deg at du ønsker å gjøre noe med så er der flere behandlingsmetoder som er prøvd ut. Så vidt jeg kan finne ut så er dette først og fremst behandling med medisiner som kan stoppe veksten i disse kjertlene. Slik behandling er imidlertid en spesialistoppgave og jeg vil i såfall anbefale deg at du diskuterer med fastlegen din om du bør henvises til en dermatolog (spesialist på hudsykdommer). Da kan du også få en sikker diagnose selv om det i utganspunktet absolutt høres ut som Fordyce`s tilstand.

Tilslutt kan jeg bare nevne igjen at Fordyce`s er en absolutt godartet tilstand og den er ikke smittsom.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-