Blånegl etter klemskade

Spørsmål

Hei, klemte en finger i en dør på lørdag. Det gjorde veldig vondt og fingeren ble umiddelbart blå under nedre del av neglen. Er nå (onsdag) blå under hele neglen og det gjør fortsatt veldig vondt. Kan ikke bøye den, spesielt ikke ytterste ledd. Har lest på nettet at jeg burde stukket hull slik at blodet kunne komme ut, men det er vel for sent nå. Skal jeg bare vente på at det går over av seg selv eller er det noe som kan / bør gjøres. Kan det eventuelt gi varige skader å bare avvente situasjonen?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det med å stikke hull på neglen slik at det kan renne ut, er et godt råd, men det er førstehjelp og må gjøres der og da. Nå har blodet forlengst koagulert, og vil ikke renne ut på samme måten. Så det skal ikke gjøres nå.

Det som ikke helt sjeldent skjer, er at blodansamlingen under neglen med tid og stunder får neglen til å dette av. I mellomtiden ligger det der og gjør vondt, fordi det tar plass. Hvis du har inntrykk av at neglen er løs, f.eks. at den bare henger i roten, så er det nok en god ide å få den fjernet, både fordi den da ikke fester seg igjen, og fordi blodet vil fortsette å ligge der og gjøre vondt inntil neglen allikevel detter av etter en god del tid. Og da vil det jo være god smertedemping i å få fjernet neglen først som sist nå.
Det er ingen umulighet å gjøre det selv, men for de fleste vil nok dette være i det vanskeligste laget, f.eks. om det må skjæres ved negleroten. Men hvis du f.eks. klipper neglen helt ned, så langt som det til vanlig er mulig å klippe en negl, og løfter litt på neglen og ser at den "slipper", dvs at det er løst videre nedover, så kan og bør du klippe deg nedover så langt som mulig og så langt som neglen er løs, for neglen vil allikevel ikke feste seg der. En syltynn og skarp neglesaks er viktig, ikke alle kan brukes.
Eller du kan stikke innom legen din for å få det gjort der.

Varige skader kan det uansett ikke gi, samme hva du gjør. Teoretisk sett kan du ha brukket ytterleddet, siden du sier at du ikke kan bøye den, men det kan jo like gjerne skyldes smerte og hevelse. Det er ikke slik at jeg "tror" at du har brukket den, men jeg ville for ordens skyld ha det nevnt også, da det er en teoretisk mulighet. Det er forsåvidt et argument for å gå innom legen, for å få en vurdering av om der er noen brudd.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 289,-