Blåmerker i huden etter trening

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på hva årsaken til at jeg får blåmerker ved trening kan være?? Om jeg trener bein, bruker elipsemaskin eller går tur så får jeg blåmerker. Desto hardere trening desto større merker. Går jeg på elipsemaskin så blir det flere små, ved styrke så blir det færre men større. Jeg slår ikke beina borti noe som helst. Jeg lurer også på dette med puls. Etter jeg fikk meg pulsklokke så ser jeg jo hvordan pulsen er i løpet av en dag. Jeg ligger på 54-58 i hvilepuls. Var også nede på 49 her en sveng, men har kun vært 1 gang. Hvor lavt er det greit å ha før man kan tenke det er noe feil.? Takk for svar!

Kvinne 33

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Det er ikke helt uvanlig å få blåmerker / hudblødning etter kraftig trening. Årsaken kan være at de skadene du (med hensikt) lager i muskulaturen ved hard trening, lekker blod ut i vevet. Og det kan skyldes at venene (de blodårene som fører blodet tilbake til hjertet) ikke klarer å ta unna alt blodet som blir pumpet ut i vevet ved hard trening.

Hvis dette er årsaken, er det ufarlig og ikke noe du trenger å gjøre noe med. Det finnes imidlertid personer som har økt blødningstendens, f.eks. pga lavt antall blodplater i blodet, så det kan være greit å få sjekket dette. Finner legen da ingenting unormalt, så er det sannsynlig at årsaken kan være som ovenfor beskrevet.


En hvilepuls på 54-58, slik du har, er veldig bra, og et tegn på at du er veltrent. Enkeltmålinger like under 50-tallet, slik du har sett, tilskriver vi ingen informasjonsverdi, så lenge du er sprek og uten symptomer forøvrig. Ekstremt gjennomtrente mennesker uten hjertesykdom, kan ha enda lavere hvilepuls. Det er finnes ikke noen absolutte tallgrenser eller klare skiller mellom normalt og unormalt, men for din del er her ingen grunn til bekymring, siden du er frisk og i god form.  


Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-