Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blå under neglene, og tversgående linjer

Spørsmål

Hei. Jeg har i løpet av de siste par årene slitt med at jeg fryser lettere enn før, og spesielt hender og føtter blir veldig kalde. Blir blå under neglene (mest ned mot neglebåndet), legger ved bilder. Er på det verste en god del blåere enn som vist på bildene. Jeg sluttet å snuse for noen år siden, samt kuttet ut p-pillen (Diane). Etter det la jeg på meg rundt 10 kg og jeg har nå en BMI på 34. Når jeg tar dette opp med fastlegen, mener han at det er raynauds fenomen. Jeg klarer imdlertid ikke å slå meg til ro med at det er det, siden jeg ikke får hvite fingre eller opplever kribling i fingrene slik den diagnosen blir beskrevet, og attpåtil ikke har opplevd dette tidligere. Jeg er redd for at det er hjertesykdom eller noe annet, da jeg har høyt kolesterol. Kan nevne at det nylig ble foretatt en EKG av meg på legevakta etter å ha fått strøm i meg, og denne viste seg å være helt fin. Har også alltid hatt normalt blodtrykk når det har blitt målt. Ønsker også å nevne at jeg har fått horisontale riller på finger- og tåneglene, spesielt på sistnevnte. Kan dette relateres til noe sykdom?

Kvinne 35
Svar

Hei.


Jeg er tilbøyelig til å være enig med deg i at det du her beskriver, blålig misfaring under neglene, ikke er noe helt typisk bilde ved Raynauds fenomen. ("likfingre") Men jeg vet ikke hvordan legen din har tenkt for å komme frem til denne konklusjonen, og skal derfor på ingen måte trekke noen sikre konklusjoner her om at det ikke er Raynauds fenomen.


Et symptom på hjertesykdom er det heller ikke, slik du har tenkt på. 


Horisontale riller på neglene er et uspesifikt symptom, og med "uspesifikt" menes at det kan oppstå ved enhver sykdom, tilstand eller skade som midlertidig har påvirket neglens vekst. Sagt på annen måte så kan det bety "sykdom", men det sier oss ikke noe om hvilken.


Jeg kan kun uttale meg generelt om slike forandringer som du her beskriver, men håper at informasjonen er til nytte uansett. Ha det bra.