Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av uren hud

Spørsmål

Jeg har noen spørsmål omkring akne-behandling. Har fra før forsøkt basiron og differin, samt et kortvarig forsøk med tetrasyklin-tabletter. Sistnevnte ble avbrutt pga diverse bivirkninger. Ønsker ikke å forsøke antibiotika igjen, særlig da jeg har irritabel tarm og ved flere anledninger har merket at antibiotika forverrer mageproblemene over lang tid.

De siste tre månedene har jeg brukt Epiduo. Dette har hjulpet noe, men det fortsetter å komme nye dype, betente kviser. Om sommeren ønsker jeg ikke å bruke dette, da det betyr en del for meg å kunne være ute i sola. Har også erfaring med at huden blir litt bedre da.

De siste to ukene har jeg forsøkt å starte med Zyrona (Diane). Jeg har hatt dager med kvalme og brekninger, som jeg ser er en registrert bivirkning. Jeg har også hatt noe humørsvingninger og noe mageproblemer, men egentlig ikke verre enn det jeg er vant til. I tillegg har jeg hatt noen dager med voldsom utmattelse, der jeg knapt har vært ekstremt slapp og nesten ikke klart å fungere på jobb. Dette er veldig ulikt meg. Jeg har da latt være å ta tablett neste dag, og fått energien tilbake, før jeg har forsøkt igjen. (Jeg bruker ikke Zyrona som prevensjon.) Jeg har ikke funnet noe om utmattelse som bivirkning i pakningsvedlegget, men når jeg har søkt her på Lommelegen så ser jeg at flere skriver om dette. Jeg kan jo ikke ha det sånn i lengden, samtidig vil jeg veldig gjerne gjøre noe med akne-problemet. Jeg skulle derfor veldig gjerne hatt svar på følgende:

- Er det slik at utmattelse er en kjent bivirkning av p-piller som Diane? Isåfall, er dette noe jeg kan vente vil gå over når kroppen venner seg til preparatet?
- Jeg leser at Yasmin er like effektivt som Diane mot akne, og har noe mindre bivirkninger, bl.a. når det gjelder vektøkning. Kjenner man til om dette også gjelder utmattelse?
- Jeg vil gjerne bruke Epiduo fram mot sommeren. Hvor lenge bør jeg vente fra jeg slutter med Epiduo til jeg kan sole meg?

Takknemlig for svar.

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på det punktvis under.

1. Jeg ser du har brukt de vanligste kremene mot uren hud. Alle disse er gode behandlinger, og epiduo er en krem man kan bruke over lang tid. Epiduo kan fint brukes om sommeren, så lenge man bruker solkrem. Hvis du slutter, tåler huden sol som alle andre etter en ukes tid. Et alternativ av lokalbehandling er en krem som heter zalna, som brukes i 4 måneder.

2. Diane er en P-pille som bedrer akne og uren hud. Det er ikke uvanlig å få noe bivirkninger i starten, og som vanligvis forsvinner over tid. Utmattelse er ikke noen vanlig bivirkning, men står på listen på de fleste P-piller. Vil forvente dette ikke er noe langvarig problem. Et alternativ mot uren hud er yasmin. Ved langvarige plager tar man også noen ganger en generell sjekk med hormonprøver.

3. En behandling du ikke nevner er isotretinoin. Det er mye brukt av hudleger, og har mulighet å kurere akne hos mange. Det er medisin som inneholder A-vitamin, og gir en del tørrhet underveis. Her må du evt. Innom en hudlege senere.

Følg opp med legen som behandler deg, og gjerne en hudlege senere. Håper svaret var litt bakgrunn til hjelp!