Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Behandling av svetteplager

Spørsmål

Hei, Jeg er en gutt som lider av overdreven svette i ansikt, under armene og veldig klamme hender. Det hele begynte for 5 år siden da jeg skulle til frisøren å klippe meg, da jeg satte meg i bilen på vei til frisøren. Fikk jeg min første tanke på dette problemet "nå må jeg ikke svette". Når jeg kom frem og satte meg i frisør stolen så kom det først hjertebank før svetta rant, måtte tørke meg med håndduk. Jeg kan begynne å svette ekstremt mye, ved spesielle anledninger. Noen eksempler på dette; sikkerhetskontrollen, kirken, middager ,butikkø konfirmasjonen etc. Tanken på at jeg kommer til å svette i slike anledningen gjør det bare verre . Har det siste året prøvd ut Botox to ganger under armene og ansiktet og det funker bra under armen men i ansiktet er det litt variert resultat. Noe som har kommet det siste året er at jeg blir plutselig "glovarmt" inne i hodet. kan nesten føles ut som at jeg kontrollerer svettenervene i hodet når de skal utløses, noe jeg gjør ukontrollert. Alt dette trur jeg har gjort til at jeg har fått angst" for å komme borti spesielle situasjoner. Når jeg er ute på kjøpesenter så håper jeg på å ikke møte kjentfolk for jeg er redd svetten skal komme. noe den har gjort tidligere.

Var til fastlegen min for 4 år siden å snakket om problemet, fikk da resept på Sobril. Noe jeg ikke ønsker å bruke. Byttet så fastlege i håp om å få mer forståelse på problemet. men den nye legen var som forventet.... fikk ingen forståelse.
Men jeg fikk tatt en blodprøve på eget initiativ, fikk da utelukket høyt stoffskifte som jeg trudde jeg kunne ha.

Har nå lest på nettet om et legemiddel på blå resept som heter Dritopan, som skal funke veldig bra. er dette noe du kan om?
Skal til legen en gang til om en uke, da skal jeg kreve å bli henvist til hudlege for å få Dritopan og snakke om problemet mitt.
Har også lest om betablokker som kanskje kan funke. noe å anbefale?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Problemet du beskriver er noe som rammer mange. Overdreven svette kalles på «fagspråket» hyperhidrose. Det kan enten være lokalisert (som armhuler, hender og ansikt) eller generalisert (større deler av kroppen). En av de vanligste utløsende faktorer er som du beskriver «angst» med sammenfallende hjertebank. Her kan man ende opp i en vond syklus. Svarer å spørsmålene under.

1. "Førstelinje" behandling ved svette er aluminiumklorid. Det hjelper noen, men er for veldig mange ikke tilstrekkelig eller gir irritasjon i huden.

2. Desidert beste behandling i mitt syn er med botox som vi bruker veldig mye. Dette er en svært effektiv behandling, og kan brukes på mindre områder. Det er spesielt effektivt mot svette under armhulene og kan også brukes i hender. Den store majoritet vil etter en slik behandling bli helt «tørre» og plages ikke med svette selv under stress. Ulempen er at det kun virker noen måneder (stort sett 4-6). Det er vanskeligere å brukes i ansikt da det også kan påvirke mimikk og muskulatur. Jeg har veldig god erfaring med bruk av botox, og det er en takknemlig behandlng å kunne tilby.

3. Angst er en medvirkende faktor til svetteplager hos noen. Sobril er dog ikke førstevalg, da kan gi avhengighet hvis brukt over tid.

4. Ditropan / Didrase (virkstoff oxybutonin) er i økende grad brukt mot svetteplager. Utifra beskrivelsen din med lokaliserte svetteplager ville jeg dog forsøkt botox først. Ditropan er i utgangspunktet tiltenkt de med generalisert hyperhidrose, eller der man ikke kommer til mål med botox. Det kan gi noe plager med munntørrhet og en sjelden gang dobbeltsyn. Men de fleste tåler det ganske godt i min erfaring. Hva gjelder effekt er det i min «erfaring» litt 50:50 om det fungerer (selv om det ikke er et vitenskapelig svar). Det er i hovedsak hudleger som kjenner til og har erfaring med denne behandlingen.

5. Betablokker fungerer best på de andre symptomene som hjertebank etc. Mot svette kan det ha litt effekt, men løser sjelden problemet.

Fint du tenker å oppsøke en hudlege, og håper du får god hjelp.

Håper svaret var til hjelp og god sommer!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-