Behandling av fistler med vevslim - 68575

Spørsmål

Hei Andreas
Jeg har fått en fistel på magen etter en liten ukykke.på ullevål vil de ikke gjøre noe med dette.noe som plager meg veldig
Jeg har sett på flere steder på nett at i utlandet løser de dette problemet med noe som heter Tissel glue
Der de limer igjen hullet i magen
Vet du om dette er noe sted i norge de utfører dette ?
Mvh
c aa

Svar

Hei Christian
Takk for et intressant spørsmål.
Vevslim eller Tisseal har en rekke ulike bruksområder. Alt fra operasjoner på årer til tarmer. Personlig har jeg kun erfaring med produktet ifra brokk operasjoner der nettet limes fast til vevet. Til det formålet har jeg stort sett gode erfaringer.
Så til problemet ditt, fistelen på magen. Til et slik formål har jeg personlig ingen erfaring med bruk av vevslim, og jeg vet heller ingen som benytter seg av produktet til dette formålet. Dessverre. Jeg har forsøkt å forhøre meg litt rundt, men jeg har ikke fått noen indikasjoner på at dette benyttes i Norge.
På den andre siden er en fistel en utførselsgang der det tømmer seg væske. Altså er det en sårhule som ligger innenfor fistelgangen. Dersom gangen tettes igjen vil ikke nødvendigvis sårhulen stoppe å produsere væske, noe som resulterer i nye fistelganger. Derfor er behandlingen ofte å "tørke ut" slike ganger dvs man avventer til produksjonen stopper opp. Fistler til tarm har en tendens til å vedvare og må således fjernes med en operasjon. Beklager å ikke kunne hjelpe deg med informasjon om mulige sykehus som benytter vevslim til denne type behandling.
Uansett årsak til fistelen din håper jeg at den så snart som mulig tørker ut og at du blir kvitt plagene den måtte medføre.
God bedring.
Med vennlig hilsen Andreas Ødegaard