Behandling av condylomer

Spørsmål

Hei Har en del større og mindre vorter i området over penis. Noen akkurat i overgangen ved roten også. Fikk anbefalt for et par år siden av fastlegen å forsøke med verucid, og gjorde dette, men det ble etter hvert veldig rødt og irritert. Har også prøvd med en del forskjellige "hjemme-fryse-produkter". Alt ser ut til å hjelpe noe, men nå er det en stund siden jeg gjorde noe som helst, og da har det blusset veldig opp. Forslag til hva jeg bør gjøre?

Mann 35
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Siden du ikke legger ved noe bilde av vortene så blir jeg litt usikker på om kanskje det du beskriver faktisk er vorter;- det hender ikke så sjelden at noen sender bilde av noe de mener er vorter, men som altså viser seg å være normale talgkjertelstrukturer. Området akkurat rundt penisroten, spesielt på undersiden har ofte nokså tett med slike.


Når det er sagt så er det ikke så vanlig å bruke verucid på kjønnsvorter eller condylomer som det heter, det er for sterkt og man får ofte som du sier rød og irritert hud av det. Verucid egner seg best til hånd- og forvorter som er av en annen type vorter enn condylomer. Og det blir sjelden noe greie på hjemmefrysing på egen kropp.  Det er det som er av remedier uten resept, alt annet er på resept.   


Jeg tror derfor  du er best tjent med å gå enten til en erfaren primærlege eller til en hudlege med det du har og la han eller henne bestemme hva du bør gjøre. De kan bl.a. forskrive medikamentet condyline eller wartec som er egnet til bruk på condylomer.  En annen behandling kan være å gi noe som kalles imiquimod, det skal smøres på og kan stimulere kroppens eget immunsystem til å eliminere vorter. Videre kan de benytte andre behandlingsmuligheter som bl.a. kan bestå i frysing, kauterisering eller laser, alt ettersom tilstanden tilsier. Lykke til og god bedring !