Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Barn med skabb og vannkopper

Spørsmål

Hei! Jente på 2 år fått påvist skabb. Hele familien skal behandles. Jente på 4,5 år har aller mest sannsynligvis også skabb, basert på sykdomshistorien. Har nå vannkopper men ellers er huden veldig fin.

Fått beskjed om at hun kan ta kuren etter en uke, når vi andre tar den påfølgende dosen. Deretter skal hun ta en ny dose en uke senere. Står overalt at skabb ikke forsvinner av seg selv, men kan den gjøre det når barnet får vannkopper?

Vil vannkoppene «drepe» skabben? Føler det er litt bortkastet med kuren når hun eldste ikke kan behandles enda, vil ikke hun kunne smitte oss på nytt i denne perioden dersom hun fortsatt har skabb?

Og må vi vaske alle klær, sengesett osv på nytt etter at eldstejenta også har tatt kuren?vi har jo gjort det nå etter at vi andre har tatt kuren.

Hva hvis yngstejenta får vannkopper før neste dose, kan hun ikke behandles med ny kur da? Og hvordan skal vi klare å rengjøre sofaen der trekkene ikke kan vaskes på 60 grader? Har liksom ikke et rom vi kan sette den på så den får stå i fred og ro i fem dager... samme med bilstol, trekker kan bare vaskes på 30 grader men vi er jo avhengig av bilstolen og kan ikke sette den vekk i karantene. Hva gjør vi med det?

Svar

Hei! Det er ingen grunn til å vente med behandling selv om hun har vannkopper. vannkopper dreper ikke skabbmidd. Det er viktig med samtidig behandling sv alle familiemedlemmer for å bli kvitt den. Skabbmidden dør i løpet av 2-3 dager uten hudkontakt. Derfor er det primært sengetøy som må vaskes. Bilseter mm er tilstrekkelig å unngå å bruke i tilsvarende tid dersom det ikke kan vaskes. Dersom vannkoppeutbruddet er veldig uttalt, med store blemmer og sår, kan man Evt vente med behandlingen av alle i 1-2 dager. I løpet av den tiden er vannkopputslettet betydelig bedre. Poenget er altså viktig med samtidig behandling Lykke til!