Avsluttet isotretinoin

Spørsmål

Hei! Jeg har nylig fullført en kur med isotretinoin. Jeg hadde kviser på ryggen, en og annen på brystet og en sjelden gang i ansiktet. Jeg tålte kuren godt og hadde få bivirkninger. Huden min ble gradvis bedre gjennom hele kuren. Siste del av kuren hadde jeg ingen egentlige betente kviser, det virker mer som om hudormer falt ut. Da jeg var ferdig var det få igjen. Men nå, fjorten dager etter endt kur, har jeg noen flere småkviser/hudormer igjen, men bare på ryggen. Betyr det at kuren ikke har virket og kvisene kommer tilbake? Eller skjer det bare i en overgangsfase fordi talgproduksjonen settes i gang igjen? Jeg er nokså redd for å få problemene tilbake igjen, og selv om jeg syntes kuren gikk bedre enn forventet vil jeg nødig gå i gang på nytt. Hva bør jeg gjøre?

Svar

Hei,

Takk for spørsmålet ditt. Svarer på spørsmålene punktvis under. Isotretinoin er den mest effektive behandlingen mot akne og uren hud:

https://www.oslohudlegesenter.no/isotretinoin-roaccutan--hid-13.html

1. Det betyr ikke at kuren ikke har virket. Vi ser ofte at man kan få noe oppbluss av akne og hudormer etter kur. Så det hadde jeg ikke vært bekymret for.

2. Generelt er det ønskelig å være akne fri 4 uker før man avslutter kuren.

3. Det er tlirådelig å bruke en krem med A-vitamin etter avsluttet kur. Mest brukt er Differin gel (inneholder adapalene) eller airol (innholder tretinoin). Som regel brukes dette 1 år som etterbehandling.

En «overgangsfase» som du beskriver er ikke uvanlig. Jeg skjønner du engster deg for at problemet kommer tilbake, men dette vil trolig ordne seg. Følg planen over, og skulle det være noen tegn til økende akne la hudlegen din følge deg opp med en kontroll.

Håper svaret var til hjelp!