Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Avgrenset rødt felt på leggen: Rosen?

Spørsmål

Jeg har et avgrenset, rødt utslett på venstre legg. Det klør bare litt, er litt hardt å ta på, men ikke vondt. Allmentilstanden: begynnende forkjølelse, ikke feber. Utslettet har vart i 4-5 dager. Hva kan det være og bør jeg få behandling?

Kvinne 45
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og det ser ut til å være er en viss mulighet for at det kan være rosen (erysipelas). Det er en bakteriell infeksjon i huden, som bør behandles med antibiotika. Hvis huden er varm over det aktuelle området, styrker det mistanken ytterligere. Det samme gjelder hvis det røde feltet har blitt eller blir større for hver dag. Jeg foreslår at du tar en tusj eller kulepenn og tegner en strek på huden akkurat der det røde feltet slutter og vanlig hud begynner. Hvis du gjør det i dag, så vil du lett og med sikkerhet kunne se i morgen om det har blitt større. Hvis det har det, synes jeg du avgjort skal gå til lege for å få vurdert om det kan være rosen. Hvis du skulle bli dårlig eller få feber før dette, f.eks. i kveld, så bør du oppsøke en legevakt.


Jeg er naturligvis absolutt ikke sikker, uten å undersøke deg og med kun et bilde som informasjon her, men fordi det er en viss sjanse for at det er rosen, og det er noe som skal behandles med antibiotika, så synes jeg du uansett skal til lege med dette for å få det vurdert. 

Det kan ha andre årsaker også, f.eks. kan det være et eksem. Huden ser jo noe tørr og sprukket ut? Men det er ikke det jeg mistenker mest her.


Håper svaret er til nytte. Lykke til.