Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Åtte år gammel jente med kløe rundt endetarmsåpningen

Spørsmål

Min datter på åtte år klager hver dag over at hun klør i rumpehullet. Har gitt henne en kur mot småmark uten at det har hjulpet, og ingenting tyder egentlig på at det er det som har vært problemet heller. I dag tok jeg en titt på endetarmsåpningen hennes, og hun er litt rød der. Hva kan jeg prøve å smøre henne med, og hva kan det være? Hun har ingen allergier eller eksemer som er kjent. Og er ellers frisk.

Kvinne 8
Svar

Hei.


Det første jeg synes du skal gjøre, er å få et endelig og sikkert svar på om hun har småmark eller ikke. Det er en enkel test:

Få et objektglass på legekontoret (en flat liten glassplate) og ta det med hjem. Om morgenen når datteren din våkner, og før hun dusjer eller vasker seg bak, tar du et stykke med helt klar og gjennomsiktig tape og trykker grundig mot endetarmsåpningen. Så drar du den bort igjen, og klistrer den på objektglasset. Dette leverer du inn hos fastlegen, som så sender det til et mikrobiologisk laboratorie hvor man ser om der er egg fra småmark. 

Er det det, så skal hun ha en ny kur, sammen med resten av familien, og er det ikke det, så kan og skal du prøve andre tiltak.


Da gjelder følgende:

1) Bruk kun intimsåpe eller babysåpe nedentil.

2) Vurder dusj etter toalettbesøk, istedet for papir, for det irriterer mindre.

3) Smør to ganger daglig med reseptfri hydrokortisonkrem på det røde området inntil det er borte. Det tar etter alt å dømme kun noen dager. 


Jeg kan ikke stille noen eksakt diagnose her uten å se dette, men om det ikke er småmark, så høres det ut som irritert hud, evt noen grad av eksem, hvilket behandles effektivt med hydrokortison.


Håper dette var greie råd. Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-