Angst og svetting

Spørsmål

Jeg tror jeg lider av en type angst, men har ikke kunnskap nok til å navngi lidelsen riktig. Problemet er at jeg i enkelte situasjoner svetter utrolig mye. Jeg blir brått veldig varm, og det kjennes ut som om alle porer i kroppen åpner seg for å slippe ut store strømmer av svette. I pannen, på ryggen, under armene, i skrittet, og til og med på bena kjenner jeg svetten.
Første gang jeg fikk et slikt svettetokt var for ca 5 år siden. Jeg skulle lære opp en nyansatt som jeg viste at hadde en langt bedre utdannelse enn meg selv. Kort tid etter vi satte oss ned kom svetten. På en måte tror jeg at kroppen har byttet ut en vanligere sjenert rødming med disse svettetoktene.
Svettetoktene dukker opp i situasjoner som:
Når en medarbeider som jeg sjelden prater med, uforutsett dukker opp på pulten min for å diskutere noe.
Når jeg må prate faglig med en jeg ikke kjenner godt. (Rissikoen for at et svettetokt dukker opp, kan her reduseres ved at jeg forbereder meg godt)
Når sjefen min en sjelden gang vil prate med meg på enerom uten at jeg på forhånd vet hvorfor.
Når fremmede stiller meg personlige spørsmål hvor svaret ikke er så bra som jeg skulle ønske. F.eks Om hva slags utdannelse jeg har.
Et framtidig barn som kan si "pappa slår mamma" foran fremmede vil kunne gi meg et svettetokt, selv om barnet snakker om ludo og ikke knyttneven. (Jeg tror de tar barnets ord med en klype salt, men beholder en viss usikkerhet. Om jeg prøver å bortforklare situasjonen vil det gjøre ting værre)

Som barn så jeg ofte skyldig ut(rødmet) når jeg ble konfrontert med noe, selv om jeg var uskyldig.

Jeg kunne forklart mye nærmere om generelle linjer og linker til barndommen, men forsøkte å være kort.

Jeg har lavest utdannelse av de med samme arbeidsoppgaver som meg selv.(Muligens lavest av alle ansatte)
Jeg har høy IQ.

Jeg er utrent, bedriver minimalt med fysisk aktivitet, røyker og har en BMI på 29-30.

Kan jeg løse problemet på egenhånd? evt Hvordan?
Hva kan en lege/psykolog gjøre for å "reparere" meg?

Mann, 32 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Vi har mange spørsmål her på Lommelegen om svetteproblemer, og det er ofte varierende grad av stress og angst med i årsaksforholdene. Selv om det er mange mulige forklaringer til økt svetting (se forrige spørsmål på vedlagte link), så tror jeg ut fra det du beskriver at det er hovedsaklig mentale, stressrelaterte årsaker til at du svetter mer enn normalt. At du trener minimalt og har en BMI som tyder på overvekt gjør også sitt til at du lettere vil svette uansett hva den utløsende faktoren er. Disse to tingene henger jo sammen og er et sted du kan begynne for få bedre kontroll over svettingen selv.

Det virker på meg som om svettingen oppstår i situasjoner hvor du har lav selvtillit eller hvor du prestere noe i forhold til andre. I tillegg får jeg følelsen av at du stiller høye krav til deg selv og hvordan du fremtrer overfor andre. Noe av det du beskriver er jo situasjoner som enda ikke er inntruffet ("pappa slår mamma"), og det er tydelig at du bekymrer deg for ting som potensielt kan skje, men som ikke har funnet sted enda og kanskje ikke skjer i det hele tatt. Har du en kronisk skyldfølelse som gjør at du reagerer negativt på slike situasjoner? Hvorfor?

Å løse problemet på egen hånd er selvfølgelig mulig, men det er vanskelig å vite hvor man skal begynne uten at noen ser på en utenfra og gir råd og vinkt til hvordan du skal takle fremtidige problemer. Jeg tror at støttende samtaleterapi hos en god lege eller en psykolog kan være fornuftig for deg i en periode, slik at du lærer deg mestringsteknikker i vanskelige situasjoner. Her er det ikke svetten som skal angripes først, men dine tanker, følelser og forestillinger i ubehagelige situasjoner. Når du lærer deg å takle disse vil svetten gradvis forsvinne. Du kan selv begynne med å trene slik at du kan gå ned noe i vekt og bedre selvbildet ditt når det gjelder fysiske forhold, dette vil også ha direkte effekt på svettetendensen din.

Be legen din om en samtale ut fra det du har fortalt meg, og si at du ønsker å få hjelp til å takle angsten din (men ikke med medisiner, du må ha samtaler med en profesjonell terapeut). Når du kan forstå at du er verdifull og nyttig uten å måtte være den høyest utdannede på jobben, og at ingen er ute etter å "ta" deg, vil du kunne takle økt press uten at det gir deg stress-symptomer.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-