Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Akutt solforbrent, trenger jeg å gå til lege?

Spørsmål

Hei. Jeg er blitt kraftig solbrent, og huden min begynner å bli gul noen steder i ansiktet, er dette farlig? Å bør jeg evt gå til en lege med det?

Mann 18
Svar

Hei.


Du trenger ikke å gå til lege, for lege kan ikke hjelpe deg med dette. Skaden er allerede skjedd, og huden trenger kun tid og godt stell for å bli fin igjen. En akutt solforbrenning med rød og smertefull hud, kan man bruke reseptfri hydrokortisonkrem på i akuttfasen, altså de første par dagene etter forbrenningen. Det vil kunne dempe rødheten. Det er imidlertid ingen nødvendig behandling, kun symptomdempende. Hvis det er mer enn et par dager siden, skal du ikke bruke hydrokortisonkrem nå, det har da ingen effekt. Det du nå skal gjøre, er som sagt å stelle godt med huden din. Det gjør du ved å ikke bruke såpe i ansiktet, kun lunkent vann. Og hyppig bruk av fuktighetskrem, spesielt etter dusj og vask. Evt blemmer eller skorper skal du ikke plukke vekk, de skal være der til de detter av av seg selv.

Du spør om det er farlig. Det er ikke farlig her og nå, men en regner med at akutte og kraftige solforbrenninger kan øke din statiske mulighet for malignt melanom, føflekk-kreft, senere i livet. Dette er imidlertid ikke noe du trenger å tenke på eller bekymre deg for nå, for sjansen er liten uansett, men det er greit å vite, slik at du passer på å unngå slike solforbrenninger flere ganger. Det gjør du naturligvis ved å bruke solkrem med faktor eller en caps mot sola. 

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-