Akne

Spørsmål

Hei 1) Hvorfor oppstår acne (bivirkning) ved bruk av hormonspiral hos enkelte? Jeg mener: hva skjer i kroppen/cellene/blodet/huden som får dette til å skje? Hvordan foregår dette handlingsforløpet? Hvilke organer i kroppen blir berørt av utskillelsen av progesteronet? (Det utskilles progesteron + noe silicon fra spiralen.) Gikk med hormonspiralen nesten 1 år pga at jeg fikk beskjed om at kvisene ville gi seg, men det gjorde det ikke hos meg og jeg tok ut spiralen høsten i fjor, men utviklet acne rosacea. Har i ettertid hørt om en jente til som utviklet Rosacea av hormonspiralen. Jeg tåler ikke antibiotica (tetracycliner, heller ikke Ery Max og Sulfatabletter jeg har fått mot andre lidelser tidligere.) Skal til hudlegen igjen om 1 mnd for å se om vi forsøker noen andre tabletter men ser ikke lovende ut. Bruker kremene Rozex og Finacea som ikke hjelper nok.) Er veldig fortvilet og ganske ille og forsøker å finne alternativer til hva jeg kan gjøre. Prøver å forstå hva som har skjedd med meg. Jeg tror jeg har fått en hormonubalanse siden spiralen utløste det, men det er jo ingen som vet årsaken til Rosacea. Jeg er verre av rosaceaen også under menstruasjon, noe som også får meg til å tenke at dette er hormonrelatert. Faren min på 64 utviklet rhinophyma for 2 år siden så det ligger jo et potensiale i genene også vil jeg tro. (Jeg har protein S-mangel i blodet) 2) Har lest at det er mannlige kjønnshormoner som gir kviser men det er det vel ikke det i mitt tilfelle? På forhånd tusen hjertlig takk for hjelp og kjempefine sider! Jeg håper det blir lagt hovedvekt på spørsmålene mine i svaret, evt om jeg får tips om spesialist på hormoner jeg kan spørre. :-) Kvinne, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Takk for spørsmålet ditt. Jeg skjønner du har vært plaget med akne, og det har blitt verre av hormonspiral. Du har nå fått diagnosen acne rosacea. Rosacea er en veldig vanlig hudlidelse som kan likne på akne, men utarter seg på en noe annen måte. Svarer på spørsmålene dine under:

1. Hormonelle faktorer kan påvirke akne i hud. Det er sjelden med akne hos små barn, og problemet starter som regel i puberteten når (både jenter og gutter) starter produksjon av mannlige kjønnshormoner som stimulerer produksjon av talg. Utgangspunktet for akne i hud er hudormer (komedoner) som blir til papler (røde prikker) og pustler (gule verkebyller). Talgproduksjonen stimuleres av hormoner. Viktigst i utvikling av akne er de mannlige kjønnshormonene (androgener). Progesterone som du spør om er et kvinnelig kjønnshormon som i seg selv kan stimulere talgproduksjon og predisponere for akne. De fleste spiraler i dag bruker såkalt andre og tredjegenerasjoner progesteroner som har mindre risiko for å gi akne. Progesteron brukes også i P-piller sammen med østrogener, da østrogener alene vil øke risiko for livmorskreft. Nyere progesteroner som levonorgesterel (som brukes i en del spiraler) har i enkelte studier også medført bedring i akne. Således er det ikke helt avklart hvordan progesteroner påvirker akne, og det vil være variasjoner fra person til person. Akne er oppført som en kjent bivirkning av hormonspiraler med progesteron. Legger ved en link der du kan lese om hvordan progesteroner virker i kroppen. Akne anses allikevel ikke som en hormonell sykdom, da de færreste med akne faktisk har påvisbare hormonelle forstyrrelser. Hos noen få kvinner kan man påvise høye mannlige kjønnshormoner (androgener) på prøver. Da bør man sjekkes med tanke på polycystisk ovarial syndrom. Denne gruppen er også ofte plaget med økt hårvekst og uregelmessig menstruasjon.

2. Slik du beskriver det i dag bør man først avklare om plagene dine i dag skyldes rosacea eller er akne. Mistenker i utgangspunktet at det du har er rosacea. Rhinophym som din far hadde er også en variant av rosacea, og det kan gå i familier. Rosacea er en svært vanlig hudlidelse som rammer veldig mange.

3. Jeg synes i ditt tilfelle at du bør få tatt en hormonell sjekk. Det vil bestå av blodprøver. Her får man avdekket om det er noen hormonelle forstyrrelser i kroppen din. Man kan teste for alle de overnevnte hormonene på enkle blodprøver. Det bør du absolutt få tatt. Hvis det er noen avvik fra det normale kan man konsultere med en endokrinolog (spesialist på hormoner). Vedrørende antikonsepsjonsmidler vil nok du måtte konsultere en gynekolog da du har protein S mangel som setter en del begrensninger.

4. Verken rosacea eller akne behandles primært med P-piller eller spiraler. Her vil kremer og annen tablettbehandling være mest aktuelt. Rozex og finacea slik du går på nå hjelper mange. Solbeskyttelse er også viktig. Hvis man ikke kommer til mål med dette legger man til tablettbehandling. Du skriver du ikke tåler tetracycliner eller ery-max som er de mest brukte medikamentene. Det finnes som hudlegen din har sagt andre alternativer, og det kan man ta stilling til hos deg. Hvilken behandling som er mest aktuell vil avhenge av hvordan utslettet ser ut. Det finnes også andre kremer du kan forsøke så ikke gi opp håpet!

5. Hvis rødhet og synlige blodkar er et problem kan fargelaser/IPL være til nytte.

Legger ved flere linker der du kan lese mer om hormoner, rosacea og akne. Svaret over blir på generelt grunnlag da jeg ikke får sett deg. Håper svaret var til nytte for deg, og regner med at din hudlege vil følge deg i tiden fremover. Lykke til!

http://dermnetnz.org/acne/acne-hormones.html
http://www.lommelegen.no/778859/rosacea-en-folkesykdom
http://en.wikipedia.org/wiki/Progesterone
http://dermnetnz.org/acne/rosacea.html
http://www.dermnetnz.org/acne/acne-vulgaris.html

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn