Abscess

Spørsmål

For ca to måneder siden fikk jeg skåret vekk en veldig smertefull absess i rumpa. Fra jeg begynte å få vondt til byllen kom fram tok det ca en uke hvor det bare ble vondere, og den siste dagen kunne jeg ikke stå eller gå eller sitte. Fikk den fjernet og har vært bra siden.
Nå er jeg så redd for at den skal komme tilbake. Jeg har i den siste tiden hatt litt blod i avøringen, men vet ikke om dette kan skyldes at legen sa at jeg hadde en "sovende" hemoride"...
Er det noe jeg kan gjøre for å forebygge at det kommer tilbake ? Har hørt om flere som har fått det igjen.....

Kvinne, 27 år

Svar

Det er fint at du har blitt så god etter operasjonen.
Det kan tyde på at det har vært en godt utført operasjon, og da er risikoen for å få det tilbake igjen, liten.

Størst sjanse for å få den tilbake er det hvis den er forbundet med en fistel (en tynn "kanal" i vevet) over til endetarmen. Dette kan du ikke vite eller merke selv. Hvis abscessen kommer tilbake igjen, er det større sjanse for at du har en slik fistel.

I så fall vil legen kunne henvise deg til en videre undersøkelse og behandling
hos en kirurg. Da prøver man å finne en evt fistel ved å bruke kontrastmiddel og se om der er noen forbindelse med tarmen. Isåfall er det en ikke spesielt stor operasjon å bli kvitt dette.

Det er ikke noe særlig du kan foreta deg selv for å ikke få det tilbake, utenom alminnelig renslighet, og å oppøke lege tidlig, hvis du har mistanke om at det kan være på vei tilbake igjen, slik at det slipper å bli så vondt som sist.
Men det er altså ingen spesiell grunn til å tro at du skal få det tilbake igjen.

Det du skriver om litt blod i avføringen, er vanligvis ikke tegn på tilbakefall av abscessen. Det kan selvfølgelig skyldes den "sovende" hemorroiden, som kan ha "våknet".

Forøvrig er blod i avføringen en klar grunn til å gå til lege å få dette sjekket, for å utelukke alvorlig sykdom.
Den absolutt aller vanligste grunnen til blod i avføringen er imidlertid hemorroider, og hvis du allerede har påvist en slik, så er det jo ganske så sannsynlig at dette er årsaken.
Men gå og få det sjekket, så slipper du mer bekymringer, og i tillegg får du behandling for å bli kvitt den.
Lykke til !