Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

19-årig gutt med ubehagelige kviser i ansiktet

Spørsmål

Hei jeg er en 19 år gammel gutt som aldri har slitt spesielt med kviser i løpet av livet. Men nå det siste halvåret har jeg fått mer og mer kviser, hovedsaklig i ansiktet. Disse kvisene er mest synlige i ansiktet, mest rundt munnen og under og på kjeven. Disse kvisene er ofte også veldig store og vonde og skaper mye ubehag. Jeg lurer veldig på hva dette kommer av og eventuelt hva jeg kan gjøre for å bli kvitt dette.

Mann 19
Svar

Hei.


Det viktigste her er at det finnes effektiv behandling mot kviser, nesten uansett hvor ille de er.

Det finnes reseptfrie preparater på apoteket man kan begynne med, om det ikke er for ille. (benzoylperoksid, retinoid, azelain, klindamycin) Du kan få råd på apoteket om dette om du ønsker å begynne med å forsøke med reseptfrie preparater. 


Hvis det ikke virker, vil fastlegen kunne undersøke deg og gjøre en vurdering av hva slags reseptpliktig medisin som vil virke best på akkurat din type kviser.

Det finnes lokalbehandling (kremer, linimenter m.v.) til å smøre på huden, og i alvorlige tilfeller vil tablettkurer kunne bli aktuelt, f.eks. bredspektret antibiotika tetracyclin over en periode.

Siden jeg ikke har sett dine kviser, er det vanskelig å si eksakt hva du trenger, og hvor du skal "begynne". Men du sier at kvisene skaper mye ubehag, altså at de er vonde, og det tolker jeg som at de er rimelig alvorlige. I verste fall kan alvorlige kviser lage varige arr i huden, og hvis kvisesituasjonen er på det nivået (noe fastlegen din vil kunne avgjøre) så vil ofte tablettkurer være riktig valg, for da vil man ofte ikke få god nok effekt av lokalbehandling.


Hovedbudskapet er at det finnes effektiv behandling, så slik du beskriver her, behøver du ikke å ha det. Og at valg av behandling gjøres individuelt i hvert enkelt tilfelle, avhengig av alvorlighetsgrad og evt tidligere mislykkede behandlingsforsøk.


Håper det var grei informasjon, lykke til.